Predpisi in obrazci

Temeljni predpisi in dokumenti, ki urejajo izterjavo preživnine iz tujine.

Uredba Sveta (ES) številka 4/2009 z dne 18. decembra 2008 o pristojnosti, pravu, ki se uporablja, priznavanju in izvrševanju sodnih odločb ter sodelovanju v preživninskih zadevah (Uradni list, številka 7, z dne 10. 1. 2009, stran 1)

Podrobnejše informacije o preživninskih zahtevkih v državah članicah dobite na spletni strani e-pravosodje. Na levi strani ekrana izberete želeno državo tako, da kliknete na njeno zastavo.

Na e-pravosodju v zavihku "Dinamični obrazci" - najdete tudi obrazce za preživninske zadeve. Zraven prilagamo tudi navodila za izpolnjevanje obrazcev od Priloge I do Priloge IX.  Postavite se na SL pdf datoteko, kjer najdete navodila v slovenskem jeziku.

Prilogo I ali Prilogo II izpolnijo okrožna sodišča, Prilogo III in IV izpolnijo izdajatelji javnih listni na primer centri za socialno delo. Prilogo VI od B. del dalje izpolni vlagatelj zahteve na primer zakoniti zastopnik, polnoletni otroci.

Če želite obrazce v drugem jeziku, je na strani Preživninske zadeve - obrazci zgoraj na sredini ekrana možnost izbire drugega jezika.

Konvencija o mednarodni izterjavi preživnine otrok in drugih oblik družinskih preživnin   (Uradni list, številka 192, z dne 22. 7. 2011, stran 51) - Haaška konvencija

Seznam držav podpisnic Haaške konvencije najdete  tukaj  ali na spletni strani www.hcch.net.

Konvencija o izterjavi preživninskih zahtevkov v tujini z dne 20. 6. 1956   (Uradni list SFRJ – MP, številka 11/81) - Newyorška konvencija 

Seznam držav podpisnic Newyorške konvencije najdete na spletni strani Združenih narodov, in sicer tukaj.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani