Zaposleni / Delodajalci / Dogodki / 14 Oct 2021

22. oktober 2021 - Zavestno dihanje - razvoj dihalne zmogljivosti

V sklopu Kompetentne Slovenije vas vabimo na spletno delavnico Zavestno dihanje - razvoj dihalne zmogljivosti.

Kdaj: 22. oktober 2021 od 9.00 do 14.30 ure (z vmesnimi odmori)

Kje: preko spleta

O DELAVNICI

Znanost je dokazala, da sta vsebnost kisika v celicah in dolžina življenja temeljno povezana s pravilnim dihanjem ter, da pravilno dihanje vpliva na dobro prekrvljenost možganov, odpira žile in dihala. Dihanje se direktno povezuje s telesno držo, z živčnim sistemom in močno vpliva na čustvena stanja in obratno, zato smo v sklopu Kompetentne Slovenije v mesecu oktobru in novembru 2021 pripravili delavnice na temo zdravja, gibanja, prehranjevanja in dihanja.

Delavnica bo izvedena tako, da boste udeleženci seznanjeni z osnovno filozofijo in fiziologijo dihanja in psihosomatskimi učinki dihalnih tehnik ter vplivom stresa na vzorce dihanja in gibanja. Kot nosilna vsebina celotne delavnice je Butejkova metoda dihanja, ki temelji na znanstvenih dokazih, učinkovito preprečuje prikrito hiperventilacijo ter s tem povezano respiratorno alkalozo, ki lahko sproži mnoge oblike vnetij v telesu, slabšo oksigenacijo tkiv in ožanje žil ter s tem tudi dvig krvnega tlaka. Z metodo boste udeleženci dobili odlično orodje, s katerim lahko vplivate na umirjanje dihanja, zavestno izboljšate (preko t.i. Bohrovega paradoksa) prehajanje kisika iz krvi v celice tkiv ter neopazno, za delovni proces nemoteče, spremljate subjektivne odzivanje na stresne okoliščine in s tem povezana čustvena stanja ter telesne napetosti.

Na delavnici se boste naučili funkcionalne diagnostike diha po Butejkovi tehniki, s katero lahko vsak dan večkrat preverjate trenutno stanje in primernost svojega dihanja glede na okoliščine. K dihalnim tehnikam Butejkove metode bomo dodali še nekaj izbranih tehnik dihanja, ki povečajo vagalni tonus in s tem okrepimo delovanje parasimpatičnega živčevja, kar učinkuje pomirjajoče. Dr. Hosta vam bo pokazal in vas naučil tudi vaje za izboljšanje imunskega sistema (znanstveno dokazana stimulacija izločanja dušikovega oksida iz nosnih sinusov, kar pomirja vnetja in uničuje viruse, mikrobe in bakterije, ki vstopajo v nosno votlino – zelo smiselno v času povečanih viroz). In vaje za energijsko aktivacijo, ko mora človek zbrati pozornost in odločnost za opravljanje zahtevnih izzivov, ali pa želi le pogreti svoje telo. S pomočjo oponašanja dihalnega vzorca pri intenzivnih čustvih (pihanje od jeze, vzdihovanje ob naporu ali iz žalosti, obnemelost ob strahu), boste udeleženci doživljajsko postavljeni v realne življenjske situacije na delovnem mestu in pozornost usmerili na psiho-somatsko povezanost. Tako boste začutili in dojeli, kako pomembna je drža telesa in zavest o njej za zdravje in dobro počutje ter kako lahko s pomočjo diha dvigujemo emocionalno inteligenco. V tem delu bomo razložili osnovni somatski odziv rdeče in zelene luči, pokazali somatske vaje za ozaveščanje glavnih in pomožnih dihalnih mišic, ki odpirajo in zapirajo prsni koš ter določali učinkovitost dihalne, srčno-žilne in lokomotorne funkcije, kar je izjemno pomemben faktor pri delovni učinkovitosti in preprečevanju izgorelosti.

CILJNA SKUPINA

Delavnica je namenjena vsem, ki si želijo pomagati pri spopadanju s stresom in lažjim delom na delovnem mestu

PRIJAVA NA DELAVNICO

O IZVAJALCU

dr. Milan Hosta, trener življenjskih veščin, butejko dihalni terapevt, vodja usposabljanja strokovnjakov Integralnega dihanja

Dr. Milan Hosta, ki se že 20 let terapevtsko izjemno uspešno ukvarja z dihanjem, je na podlagi Butejkove metode zdravilnega dihanja, razvil celostno metodo soočanja s stresom, čustvovanjem in nekaterimi kroničnimi simptomi šibkega zdravja imenovano Dihalnica. Na Fakulteti za šport je diplomiral na temo Kineziterapija pri bolnikih z astmo in leta 2000 objavil knjigo Astma in šport. Je predavatelj na Fakulteti za vede o zdravju UP, kjer je leta 2019 skupaj s sodelavci in študenti izdal priročnik za razvoj dihalne zmogljivosti. Je eden vodilnih in mednarodno priznanih učiteljev in raziskovalcev dihanja v Sloveniji.

NAPOVEDNIK OSTALIH DOGODKOV

Delavnico sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani