Delodajalci / Posamezniki / Novice / 28 Apr 2021

AEIOU koncept sodobnega voditeljstva za ekocivilizacijo

V četrtek, 8. aprila 2021, je pod okriljem programa Kompetenčni centri za razvoj kadrov in delavnic Kompetentna Slovenija potekala delavnica za delovanje po konceptu sodobnega voditeljstva z naslovom AEIOU VODITELJSTVA za EKOCIVILIZACIJO, ki jo je vodila mag. Sonja Klopčič.

Kako si lahko razlagamo AEIOU voditeljstva za ekocivilizacijo? Koncept obuja brezčasne modrosti staroselcev s petih celin in jih povezuje s sodobnim znanjem ter pristopi za soustvarjanje bolj povezane družbe. Prvi del delavnice je bil namenjen spoznavanju sodobnega voditeljstva, ki mora upoštevati pet ključnih stvari, ki jih je vodja delavnice poimenovala AEIOU.

Zakaj ravno AEIOU? Vsaka črka ima svoj pomen. Črka U pomeni »ubuntu« ali na zaupanju temelječi odnosi, saj v jeziku zulu in ksosa »ubuntu« pomeni človeškost. Naslednja črka je I kot »ikigai« ali v prevodu smisel in poslanstvo oziroma. »Eb« kot vsepovezanost in soodvisnost ali kot je še dodala predavateljica: »tisto, kar vidimo, je le odraz sprememb pod gladino«. Sledi »oikos«, ki pomeni odgovornost za blaginjo vseh ter nenazadnje še »aroha« kot vodenje z energijo ljubezni. Beseda »aroha«je sestavljena iz besed »aro« (misel, načelo življenja, pozornost, osredotočenost), »ro« (notranja, znotraj, introspekcija) in »ha« (življenjska sila, dih, energija). Vseh teh pet črk AEIOU se povezuje v koncept sodobnega voditeljstva, kot ga prikazuje spodnja shema.

Drugi del delavnice je bil namenjen spoznavanju temeljnih gradnikov ekocivilizacije. To so bitja z jasnim namenom, prostor z bogatimi viri, družba z globokimi mrežami sodelovanja, zavest s stalno razvijajočimi se stopnjami zavedanja in odnosi z vsebinami, ki združujejo v aktivnem stanju. V zadnjem, sklepnem delu pa so bili povzeti najboljši prvi koraki, ki jih lahko za udejanjanje AEIOU voditeljstva in soustvarjanje ekocivilizacije vsakdo naredi kar takoj, to so:

  1. Vsi smo povezani. Veliko nas je; mi smo eno.
  2. Vsak od nas spreminja sistem. Vedenje posameznika vpliva na sistem; vsak je pomemben. Naše individualno vedenje se mora spremeniti, da se bomo izziva lahko lotili kolektivno.
  3. Ko se soočimo z motnjami, moramo biti budni, čuječni, zavestni. To velja tako za posameznika kot za skupnost.
  4. Potreben je premik v točko globljega povezovanja s sabo, med seboj, s prostorom, planetom, materjo Zemljo. To je prehod v proces prebujanja, v razumevanje, da služimo naravi.
  5. Prihodnost, ki jo bomo začeli soustvarjati preko različnih vzvodov, izhaja iz našega notranjega prostora, iz našega intimnega načina razmišljanja in delovanja. Naša prihodnost bo torej odraz našega zavedanja.

»Neskončno, vsevključujoče, poduhovljeno gledanje na vodenje podjetij. Mislim, da sta tako Sonja kot Violeta modri, razmišljajoči ženski (bi rekla misleca, pa ne najdem ženske oblike), katerih globino, naprednost in pronicljivost bo pokazal čas. Slikata nam svet, v katerem je vredno živeti. Verjamem, da je tudi mogoče in z veseljem prispevam svoj kamenček v mozaiku«.

»Zelo veliko interaktivnosti, sodelovanja udeležencev, odlična podkovanost predavateljice, njeno navdušujoče vključevanje skupine, čas je minil kot bi mignil«.

To sta le dve od mnenj udeležencev, ki so na delavnici nabrali novih (spo)znanj o konceptu sodobnega voditeljstva.


Delavnice v okviru Kompetentne Slovenije sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.


Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani