Zaposleni / Delodajalci / Posamezniki / Novice / 06 Feb 2020

AEIOU. Nismo izštevali, povezovali smo se in skakali iz cone udobja

V sklopu Kompetentne Slovenije smo v preteklem tednu organizirali dve delavnici in sicer so udeleženci pridobivali znanje za delovanje po konceptu sodobnega voditeljstva AEIOU in o spodbujanju oblikovanja kulture rednega podajanja povratnih informacij.

»Ogromno praktičnih primerov in super vaje, ki te res prisilijo vklopit možgane. Mogoče rezultati niso v nekaj minutah, so pa začetek

»Aplikativnost delavnic, usmerjenost k udeležencem, prenos vsebin v naše delovno okolje, odlično vodenje, karizma«

To sta le dve izjavi udeležencev, ki so se pretekli teden udeležili delavnic AEIOU VODITELJSTVA s mag. Sonjo Klopčič in Skočite iz cone udobja - povratna informacija z trenerko Uršo Svetelj.

Mag. Sonja Klopčič je na delavnici AEIOU voditeljstva uvodoma poudarila, da je to prva tovrstna delavnica odprtega tipa, ki se je odvijala le dan pred izidom njene angleške knjige. Kaj je AEIOU? Prva asociacija ob besedi AEIOU je otroška izštevanka. Gre pa za koncept sodobnega voditeljstva, ki mora upoštevati 5 ključnih stvari, ki jih je Sonja poimenovala AEIOU. Zakaj ravno AEIOU? Vsaka črka ima svoj pomen. Pa začnimo s črko U, katere se je mag. Klopčičeva najprej spomnila. U kot UBUNTU ali na zaupanju temelječi odnosi, saj v jeziku zulu in ksosa Ubuntu pomeni človeškost. Naslednja črka je I kot IKIGAI ali v prevodu smisel in poslanstvo oziroma, kot je zapisala mag. Klopčičeva v predstavitvi:

V sebi nosimo strast, edinstven dar, ki daje
smisel našemu življenju in nas spodbuja, da
dajemo najboljše od sebe. Če ga še nismo
našli, je naša naslednja naloga, da ga
najdemo.“
(Hector Garcia in Frances Miralles, Ikigaj)

EB kot vsepovezanost in soodvisnost ali kot je še dodala predavateljica, vidno je le odraz sprememb pod gladino. Nadalje OIKOS kot odgovornost za blaginjo vseh ter nenazadnje še AROHA kot vodenje z energijo ljubezni. Beseda AROHA je sestavljena iz besed ARO (misel, načelo življenja, pozornost, osredotočenost), RO (notranja, znotraj, introspekcija) in HA (življenjska sila, dih, energija). Vseh teh 5 črk AEIOU se povezuje v koncept sodobnega voditeljstva, kot ga prikazuje spodnja shema.

Na drugi delavnici Skočite iz cone udobja - povratna informacija je trenerka Urša Svetelj udeležence pozvala, da skočijo iz cone udobja in vadijo podajanje ter prejemanje povratnih informacij. Posamezniki in organizacije najhitreje rastemo tako, da prejmemo povratno informacijo. Kljub temu, da se zavedamo pomena povratne informacije, jo redko podamo in še redkeje dobimo. Na delavnici so udeleženci spoznali primere dobrih praks in modele, ki so lahko v pomoč ter zgradili prve korake za gradnjo kulture rednega podajanja povratne informacije v njihovi organizaciji.

Napovednik prihajajočih delavnic najdete tukaj.

Delavnice v okviru Kompetentne Slovenije sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani