Zaposleni / Delodajalci / Novice / 26 Nov 2020

Ali zapravljate čas zaradi skrbi, na katere ne morete vplivati?

V sklopu Kompetentne Slovenije smo pripravili delavnico Očistite um negativnih misli in ostanite pozitivni s Tadejo in Bojanom Krajncem.

Naši možgani neprestano razmišljajo in na dan ima povprečen človek kar 60.000 misli, od tega je kar 80 % teh misli negativnih. In kot lepo povzema izjava Eileen Caddy »vso negativnost lahko presežeš, ko spoznaš, da je edina moč, ki jo ima nad tabo, ta, da verjameš vanjo«. Na kakšen način delujemo, kaj razmišljamo, kako se počutimo v svoji koži, s svojimi mislimi, so med seboj izmenjali mnenja udeleženci delavnice Očistite um negativnih misli in ostanite pozitivni. Kot sta poudarila trenerja Tadeja in Bojan Krajnc, vaš um neverjetno pomembno vpliva na uspeh ali poraz pri tako rekoč vsem, od odnosov, dela in financ do sreče v vsakdanjem življenju.

Kako na enostaven način »premakniti« svoj način razmišljanja in s tem svoje trenutno stanje? S preprostim orodjem, kjer se vprašamo, kaj je naš krog skrbi in kaj vaš krog vpliva. To orodje uporabimo, ko si zastavljamo nove poslovne, organizacijske ali osebne cilje, smo pod velikim stresom, se počutimo preobremenjene, se znajdemo v težkih situacijah, na kar ne moremo 100 % vplivati. Vprašajte se, na kaj lahko vplivate in na kaj ne morete vplivati, in ZAPRAVLJATE ČAS ZARADI SKRBI. Ne morete vplivati na stališča, izbire, reakcije sodelavcev in drugih deležnikov, drugih dejavnikov iz okolja, predpisi, procesi, pravila itd. Lahko pa prepoznate 5 tipičnih toksinov (pritoževanje, kritiziranje, negativizem, klevetanje in izgovori) in se jih zaveste. Kot sta Bojan in Tadeja na delavnici povzela, so nevroznanstveniki iz univerze Brown leta 2015 ugotovili je »ključ v optimalnem pozitivnem razmišljanju ta, da zmotiš um s kakšno drugo dejavnostjo«. Za uspeh torej vsi potrebujemo spodbujajoča, pozitivna prepričanja, kot so »Dovolim si biti srečen. Uspelo mi je zadnjič, tudi tokrat mi bo. Zaslužim si, da imam več časa zase. Radoveden sem, kaj mi bo ta dan pozitivnega prinesel.«

V drugem delu delavnice, pa so udeleženci skupaj s predavateljema definirali 12 ključev samodiscipline za rast osebnega napredka. Gre za holističen pristop različnih dejavnosti – disciplin (od jasnih in pozitivnih misli, dnevnega postavljanja prioritet, gospodarjenja s časom, pogum, vztrajnost, konsistenca, jutranja rutina, dobre navade, kontinuiteta, inteligentna komunikacija, osredotočenost), ki nam pomagajo pri osebni rasti. Kot sta povzela Tadeja in Bojan, ko je vse enako pomembno, potem ni NIČ pomembno. Oziroma kot lepo opiše ruski pregovor, če loviš 2 zajca naenkrat, na koncu ne uloviš nobenega.

Za konec pa cilj delavnice odlično opiše misel M. Gandija »naj bodo zato tvoje misli pozitivne, saj se bodo spremenile v besede. Naj bodo tvoje besede pozitivne, saj se bodo spremenile v dejanja. Naj bodo tvoja dejanja pozitivna, saj bodo odražala tvoje vrednote. Naj bodo tvoje vrednote pozitivne, saj bodo postale tvoja usoda. Sreča je, ko je to, kar misliš, govoriš in delaš, v harmoniji.«


Bi želeli izvedeti še več? Za vas organiziramo dodatne termine najbolj iskanih delavnic. Vabljeni!

Napovednik prihajajočih delavnic Kompetentne Slovenije si lahko ogledate tukaj.

Delavnico sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani