Študenti / Delodajalci / Izobraževalne ustanove / Novice / 03 Jun 2019

Častno Valvasorjevo priznanje tudi za projekt TACTUS, ki je nastal na programu ŠIPK

V Narodni galeriji Ljubljana je Slovensko muzejsko društvo ob mednarodnem muzejskem dnevu podelilo Valvasorjeva odličja. Prejemnik častnega Valvasorjevega priznanja je tudi projekt TACTUS, ki je nastal na programu ŠIPK, z mariborske univerze pod vodstvom dr. Jerneje Herzog.

Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK) je program, ki ga izvaja sklad in je podprt z evropskimi sredstvi. Program študentom omogoča, da pridobijo praktične izkušnje v času študija, pri čemer pod vodstvom mentorjev, iščejo inovativne rešitve za izzive neprofitnega sektorja.

© Narodna galerija, Ljubljana (foto: Janko Dermastja)

Častno Valvasorjevo priznanje za leto 2018 je prejela tudi skupina, ki sodeluje s projektom TACTUS na programu ŠIPK, pod mentorstvom dr. Jerneje Herzog, Pedagoška fakulteta Univerza v Mariboru, Brigite Strnad, Umetnostna galerija Maribor, dr. Aksinje Kermauner, Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem, in Darinke Lozinšek, predsednica kulturne komisije pri Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih za razvijanje programov za slepe in slabovidne v Umetnostni galeriji Maribor. V projektu so sodelovali tudi študenti iz različnih študijskih smeri.

Zgoraj omenjeni strokovnjaki že vrsto let v Umetnostni galeriji Maribor razvijajo program približevanja umetnosti slepim in slabovidnim. V šolskem letu 2017/18 so začeli projekt TACTUS - tip, aktivnost, kreativnost, tim, umetnost, slepota, ki ga razvijajo na Pedagoški fakulteti v Mariboru v sklopu programa ŠIPK, s ciljem usposobiti študente likovne pedagogike in umetnostne zgodovine za pripravo in izvedbo didaktičnega materiala za delo s slepimi in slabovidnimi v likovni umetnosti. V avtentičnem prostoru so prilagajali izbrana umetniška dela, oblikovali manjše replike kipov, pripravljali reliefe in tipne predloge slik, ki so v izvirniku dvodimenzionalne. Razvijanje taktilnih metod omogoča ranljivi skupini spoznavanje umetniških del, kar je izjemnega pomena za osebni razvoj posameznika in za dostopnost kulturne dediščine.

Študentski inovativni projekti, ki jih vodi dr. Jerneja Herzog z oddelka za likovno umetnost Pedagoške fakultete Maribor, so odlična priložnost za mlade, kjer se povezujejo različne discipline. V povezovanju s tiflopedagogiko, umetnostno zgodovino in specialno didaktiko uresničujejo vsebine, ki jih slepi in slabovidni doslej niso mogli doživeti.

Čestitke nagrajencem!

Program ŠIPK sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani