Zaposleni / Delodajalci / Novice / 22 Feb 2021

Dajmo vse od sebe in na takšen način zmagajmo

V sklopu Kompetentne Slovenije smo v februarju organizirali tudi e-delavnice na temo vrednot, ki jih poosebljajo vrhunski športniki, ter orodij in tehnik, ki se iz športa dajo prenesti v poslovno in zasebno življenje. 16. in 17. februarja smo organizirali e-usposabljanje »Do uspeha iz strasti!« z Andrejem Miklavcem.

Na dvodnevni delavnici smo gostili slovenskega trikratnega olimpijca, nekdanjega vrhunskega smučarja Andreja Miklavca. Andrej je v prvem delu delavnice udeležencem predstavil moč odločitev in kako priti do pravih odločitev v vsakem trenutku. Vsi se zavedamo pomena odločitev. Nekatere odločitve so lahke, nekatere težke, a dejstvo je, da vse vplivajo na naše delovanje. Odločitve imajo za posledico tudi odgovornost, ki pa se jo tako radi izogibamo. Da bi razumeli, na podlagi česa tako mi kot drugi sprejemamo(jo) odločitve in kako lahko le te usmerjamo in nadziramo, Miklavc svetuje, če želite koga motivirati, mu morate to tudi znati dobro predstaviti (vizualizirati), ne le z besedami. Da se ljudje za nekaj odločijo, morajo to čutiti. To pa je poanta tudi vseh reklamnih oglasov, ki nam vzpodbudijo čute. Vendar ne pozabite, motivirate lahko le sebe. Ko boste vi verjeli v to, kar delate, ne le govorite, bodo drugi začeli verjeti v vas. Motivacija je zelo nalezljiva. Zato je velikokrat zmotno prepričanje, da moramo vedno in vsakokrat zmagati. V življenju večkrat izgubimo, kot zmagamo. Zato bi prava vrednota morala bi: »Dajmo vse od sebe!«.

Največja iluzija, ki jo imamo ljudje v življenju je, da pričnemo verjeti, da nam za uspeh primanjkuje ustreznih pogojev. Četudi se prepreke včasih zdijo prevelike in ste 100 odstotno osredotočeni, boste zagotovo našli način in pot. Imeti morate dovolj odločenosti, fleksibilnosti in kreativnosti. Resnica je, da pogoji nikoli niso pravi problem. Problem je pomanjkanje ustvarjanja pogojev. Resnični pogoj so vaša čustva! Čustva nam omogočajo ustvariti pogoje, ki jih potrebujemo. Naše misli potrebujejo gorivo. Delujejo povsem drugače, če nekaj počnemo s strastjo, kot pa če smo zdolgočaseni, jezni, frustrirani. Naše misli delujejo povsem drugače, če se počutimo veseli, nestrpni, polni entuziazma, inspirirani s tem, kar želimo doseči. Kvaliteta čustev na dnevni ravni, je torej odvisna od notranje motivacije.

V drugem delu delavnice so udeleženci prepoznavali individualnega in skupinskega igralca in zakaj je uspeh vedno odvisen od celotne ekipe. Komunikacija mora funkcionirati, je poudaril Andrej Miklavc. Bolj kot je močna komunikacijska vez, močnejši je tim. Kaj pa je temelj komunikacije? Iskrenost, iskrena komunikacija in konsistentnost (delaj to, kar govoriš). Je isto v podjetništvu? Kje so meje med individualnostjo in kolektivnostjo? Resnica je, da je vsak posameznik s svojimi sposobnostmi individualen, ampak uspeh je vedno plod ekipnega dela, kot je to lepo prikazal na primeru odlične smučarke Mikaele Shiffrin in še nekaterih ekip, za katerimi stoji velika množica podpornega osebja, ki ga običajno ne vidimo, vendar je za uspeh, ključno.


V zaključku delavnice je Andrej povzel ključne ideje:

  • Vedno znova raziskujte in odkrivajte svoje sposobnosti.
  • Bodite iskreni do sebe in drugih ter prevzemajte odgovornost.
  • Uporabljajte fokus kot vašo moč izbire in izvedbe.
  • Imejte veliko želja in ciljev (to je sestavina notranje motivacije).
  • Vedno dajte najboljše od sebe.
  • Odkrivajte svoje potrebe, z njimi povezana čustva in spoznali boste svoja prepričanja.
  • Sprejemajte odločitve, za katere verjamete, da so dobre za vas in za ljudi, ki vas obkrožajo.
  • Ne živite v svoji stari identiteti, razširite in ustvarite svojo novo identiteto, ki vam bo omogočala narediti stvari, ki si jih želite in vam največ pomenijo.
  • Ne pozabite, na poti so tudi deževni dnevi, a kmalu sledi tudi sonce.
  • Ljudje vam bodo verjeli in zaupali, če to kar mislite, govorite in delate, enako.
  • Življenje, delo, kariera, odnosi in podobno niso dogodek, ampak proces. Ko vam je težko, poglejte nazaj in se spomnite, da ste do sedaj razrešili še vse, kar je bilo na vaši poti.
  • Živite polno življenje.

Če ste zamudili delavnico, si video posnetek delavnice lahko ogledate na spodnjih dveh povezavah.



Ne zamudite prihodnjih delavnic.

NAPOVEDNIK NOVIH DELAVNIC KOMPETENTNE SLOVENIJE

Delavnico sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani