Zaposleni / Delodajalci / Novice / 04 Dec 2020

E-delavnice Kompetentne Slovenije za boljše počutje

V sklopu Kompetentne Slovenije je ekipa KOC 3.0 pripravlja e-delavnice na temo dela na sebi. Po delavnici Očistite um negativnih misli in ostanite pozitivni, smo nadaljevali z odkrivanjem lastnih potencialov in dihalnih vaj za zmanjšanje stresa.

Ali veste, da kljub odličnim delovnimi pogojem in nagradah, ki jih zagotavljate zaposlenim, je samo majhen del zaposlenih visoko motiviranih in srečnih pri delu, ki ga opravljajo? Vzrok za bistveno razliko pri učinkovitosti zaposlenih je, v tem ali delo izhaja iz zunanje ali iz notranje motivacije. Notranja motivacija pa izhaja iz želje po vključenosti v dejavnost, ki nam prinaša zadovoljstvo. Ljudje s pristno motivacijo kažejo več zanimanja, navdušenja, zaupanja, vztrajnosti, ustvarjalnosti in storilnosti. Človek je resnično srečen takrat, ko tisto, kar počne, počne srečen in dejanska samouresničitev je pogojena s spoznavanjem in spoznanjem sebe.

Kaj je tisto, kar nas najbolj motivira in osrečuje?

  • Notranji namen je svojevrsten vir energije in moči. Je gorivo za osredotočenost, smer, vnemo in vztrajnost in to je vse kar si vsak zaposlovalec od svojih zaposlenih želi.
  • Najhitrejši in najučinkovitejši napredek do sebe je, da preko odnosov z drugimi ljudmi oz. preko poznavanju svojih čustvenih reakcij lahko pridemo nazaj do sebe. Ta postopek povezovanja sebe v sebi, je Florence Maria Bratuž predstavila na e-delavnici Odkrivanje svojih potencialov skozi proces čustvenega coachinga.

Namreč veliko zaposlenih kljub doseženim ciljem kot je dobra služba, image, prestižen poklic niso zadovoljni in motivirani, ker ne delajo posla kot radi rečemo iz srca. Marsikdo je prepričan o sebi, da je umirjen, kulturen, razumevajoč, a ga soočenje z neko življenjsko situacijo kaj hitro oskubi teh prilastkov, ko se odziva nanje z jezo, zamerljivostjo, užaljenostjo in ta čustva in slabi odnosi so največji kradljivci delovne oz. ustvarjalne energije.

Eden od večjih kradljivcev ustvarjalne energije pa je stres. O stresu, kot velikemu dejavniku zakrčenosti mišic in njegovemu vplivu na imunski sistem in telo, pa smo govorili na delavnici AEQ – vpliv stresa, dihanja na imunski sistem na telo z Blažem Jurečičem. Največji stres, si povzročamo sami. Kaj je problem ciljev, ki si jih postavljamo? Ob dosegu cilja moramo imeti sproščeno telo na telesni ravni, če tega nimamo in si postavljamo nenehno višje cilje, stagniramo. Kot je dodal Jurečič, treba se je vprašati, kaj si sploh želimo. Če niste v skladju z vašimi željami, se ne počutite dobro in ste na dolgi rok kot žoga, ki jo poskušamo držati pod gladino vode. Nekaj časa lahko držimo žogo pod vodno gladino, potem pa le-ta splava na površje. In potrebno je razlikovati med željo in namero. Razlikuje ju akcija - naš naslednji korak. Blaž Jurečič še opozarja »ne enačite svojega dela z občutkom lastne vrednosti. Vrhunski športniki svojega dela ne povezujejo s sabo«. Če košarkar ne zadene koša na tekmi, in če bi se s tem obremenjeval in povezoval z lastno vrednostjo, potem od njega ne bi bilo nič na naslednji tekmi.

V decembru se na #kompetentnaslovenija posvečamo delu na sebi.

Bi želeli izvedeti še več? Za vas organiziramo dodatne termine najbolj iskanih delavnic. Vabljeni!

Napovednik prihajajočih delavnic Kompetentne Slovenije si lahko ogledate tukaj.

Delavnico sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani