Zaposleni / Delodajalci / Novice / 02 Oct 2020

Kakšen človek si, takšen vodja si - je le eno od sporočil Nilime Bhat

V sklopu Kompetentne Slovenije smo 29. septembra 2020 gostili Nilimo Bhat, vizionarko, govornico, moderatorko in trenerko na področjih osebnega mojstrstva, vodenja, enakosti spolov in dobrega počutja. Nilima je navdušila občinstvo s svojo energijo, modrostjo in osebnimi izkušnjami. Predstavila je moč voditeljstva, kjer je izpostavila, da je kombiniranje moške in ženske moči nujno potrebno za dobro vodenje.

E-delavnica »The Heroic Journey of Leaders for the Future« je bila preplet »zahodnega« jungovskega pogleda skozi arhetipe in »vzhodnega« jogijskega pogleda s prepletom ved. Kombiniranje moške in ženske moči namreč izhaja iz temeljev hinduizma, natančneje iz božanstva Ardhanarishwara (t. i. ekvilibrija), ki predstavlja kombinacijo boga Shiva, ki simbolizira superiornost, moč (desna stran) in boginje Pervati, ki simbolizira plodnost, harmonijo (leva stran). Vsi imamo tako moško kot tudi žensko moč, vendar glede na situacijo, v kateri se znajdemo, običajno ena prevlada.

Udeleženci delavnice so spoznali ključne mejnike na razvojni poti v celostne voditelje, se naučili sprejemati svojo tako žensko kot tudi moško moč ter se s pomočjo vprašalnika o njihovem načinu vodenja (povzetega po Caroline Turner) naučili ohranjati notranjo držo in fleksibilnost med svojimi moškimi in ženskimi sposobnostmi v različnih situacijah (v voditeljski strukturi, orientaciji/fokusu, vplivu, motivaciji ter v konfliktnih situacijah). Nilima je za konec dodala, da je kombiniranje moške in ženske moči nujno potrebno ter ga povezala s prispodobo dihanja »ni vdiha, brez izdiha«.

Moč voditeljstva oziroma Shakti Leadership (sprejemanje ženstvene in moške moči v poslu), kot ga Nilima poimenuje, pomeni usmeritev v nenehno inovativen, posloven scenarij, s ciljem ob tem ne le preživeti, ampak tudi uspeti. Nilima dodaja, če nisi vključen, stagniraš. Po štirih procesnih korakih tega herojskega popotovanja, kot ga imenuje Nilima, je potrebno soustvarjati spremembe (ne le čakati), si dopustiti biti drugačen, vzpodbuditi vse neuresničene potenciale ter razvijati nove sposobnosti, kompetence. Takšna usmeritev in ta pot od nas zahteva velike rezerve odpornosti in navdihujoče energije, ki jo lahko črpamo le iz »Shakti« (neskončnega vira moči v nas), ki nas v celoti predstavlja, spodbuja našo ustvarjalnost in spodbuja spremembe. Kot še dodaja Nilima, je ključ do Shakti voditeljstva gojenje prisotnosti (tukaj in sedaj), kar je kot mišica, ki jo je potrebno trenirati, ter postati, kot s prispodobo lepo opiše Nilima, občutljiv sonar z odprtimi očmi in odprtim srcem.

Model Shakti voditeljstva oz. model za voditelje prihodnosti, ki sta ga Nilima Bhat in Raj Sisodia orisala, zagovarja vodenje s polno močjo, zato vnaša manjkajoči ženski arhetip. Na ta način lahko vodenje, za katerega je tradicionalno moški arhetip, postane generativno, sodelovalno, ustvarjalno, empatično, kar je značilno za ženski arhetip. Kot pravi Nilima, ko se moški in ženske naučijo postati celota, z integriranjem svoje tako moške kot tudi ženske narave, pridejo v svojo resnično moč in prisotnost ter lahko poosebljajo zrelost vodenja. Ta, Shakti način voditeljstva, sprosti voditeljevo mogočno ustvarjalnost in prirojeno podjetništvo, da sebe, svoje ekipe in organizacijo dvigne na naslednjo, želeno raven.

Za vse, ki ste delavnico zamudili, vabljeni k ogledu spodnjega kratkega videa.


Nilima Bhat je govorka in aktivna podpornica zavestnega kapitalizma in ženskega mednarodnega povezovanja (WIN) ter deluje v odboru Peace Through Commerce in MixR. Z ustvarjalnim umom, empatičnimi komunikacijskimi veščinami in visoko profesionalnostjo je vodila kompleksne projekte v multinacionalkah kot so Tata Consultancy Services, Etsy, Societe Generale Bank, Microsoft, Vodafone in skupina YPO.

Več o Kompetentni Sloveniji in o napovedniku prihajajočih delavnic lahko preberete tukaj.


Projekt Kompetentno Slovenijo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.


Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani