Zaposleni / Delodajalci / Novice / 27 Jan 2021

Kot sedaj živimo, bi potrebovali vsaj 2,5 planeta

V sodelovanju z GM media je ekipa KOC 3.0 v sklopu Kompetentne Slovenije soorganizirala spletni dogodek »Institutional readiness unleashing opportunities arising from the European Green Deal«.

EU se je zavezala, da bo do leta 2050 dosegla podnebno nevtralnost. V sporočilu Evropske komisije o zelenem dogovoru (European Green Deal) so predstavljene politične pobude, ki naj bi EU pomagale doseči cilj podnebne nevtralnosti do leta 2050. Da bi dosegli ta cilj, bo potrebno preoblikovanje evropske družbe in gospodarstva, ki naj se izvede na čim bolj gospodaren in pravičen, pa tudi socialno uravnotežen način. Razpis za zeleni dogovor, ki je odprt do konca januarja 2021, je namenjen za bolj ciljno usmerjene, obsežnejše ukrepe, s poudarkom na hitri implementaciji ter uporabi. Razpis pokriva 10 področij (industrijo, politiko, podnebje, okolje, kmetijstvo, energijo in promet) ter vključuje dve pomembni horizontalni področji, in sicer krepitev znanja in krepitev vloge državljanov. Sklad znotraj projekta Kompetenčni centri za razvoj kadrov podpira krepitev znanj ter prenosa dobrih praks krožnega gospodarstva ter se povezuje z različnimi deležniki z namenom, da primere dobrih praks in vsebine krožnega gospodarstva skozi dogodke in delavnice Kompetentne Slovenija predstavimo tudi širši javnosti.

V ta namen smo skupaj z GM media so-financirali e-konferenco »Institutional readiness unleashing opportunities arising from the European Green Deal«, na kateri so ugledni govorci celostno predstavili priložnosti zelenega evropskega dogovora, od političnega okvirja, do možnosti financiranja s strani bank, s strani poslovnih angelov za start-upe. Predstavljenih je bilo tudi nekaj odličnih praks iz Avstrije, Litve, Nizozemske ter Slovenije. Vsi pa so bili enotni, če želimo doseči podnebno nevtralnost, je potreben nov poslovni model, ki bi bil ekonomsko in okoljsko vzdržen. Pri tem Karin Huber Heim iz Dunaja opozarja, da krožno gospodarstvo še zdaleč ni samo recikliranje ter dodaja, da se vsi zavedamo tega, kar moramo storiti, vprašanje pa je, ali imamo dovolj volje in znanja, da to tudi naredimo. Na e-konferenci so sodelovali Violeta Bulc, kreatorka ekocivilizacije, Andreja Kodrin, predstavnica investicijskega odbora EFSI, Stanislava Zadravec Caprirolo, Združenje bank Slovenije, Karin Huber-Heim, Univerza za uporabne študije BFI (Avstrija), Luigi Amati, Meta Group in poslovni angeli Evrope, Greta Monstavice, Katalista Ventures (Litva), Anushka Driessen, Tičo Zupančič in Rob Christiaanse iz Growfield (Nizozemska), Andreja Fortag, Skaza d.o.o. (Slovenija), Slaven Mičković, NKBM (Slovenija) ter Christoph Püntmann, HiBrook (Nemčija). E-konferenco je povezoval Jurij Giacomelli.

Tukaj so na voljo gradiva delavnice ter posnetek e-konference.

V februarju 2021 vas vabimo na e-delavnico »Usposabljanje krožnih strokovnjakov iz prakse«, ki jo organiziramo skupaj z GM media. Gostili bomo odlične predavatelje/-ice ter predstavili primere že dobro delujočih praks. Število mest je omejeno, zagotovite si svoje in se pridružite!

Prijavite se lahko tukaj.

Napovednik prihajajočih delavnic Kompetentne Slovenije si lahko ogledate tukaj.

Delavnico sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.


Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani