Zaposleni / Delodajalci / Novice / 02 Mar 2022

Kreiranje video vsebin

Na dvodnevni delavnici Kompetentne Slovenije so se udeleženci naučili pripraviti video posnetek. Video vsebine postajo vse bolj priljubljene, vedno več ljudi raje gleda kot bere predvsem spletne vsebine, zato je pomembno, da usvojimo veščine priprave le-teh. Nina Dušič Hren je udeležence popeljala v svet video vsebin, pri tem dala napotke, kako sploh začeti in pripraviti video ter kako začiniti, da bo končni video res dober.

Delavnica Priprava video vsebin je bila zelo dinamično in praktično zasnovana, ki je zahtevala aktivno sodelovanje udeležencev. Prvi dan delavnice so udeleženci najprej analizirali različne posnetke, kjer so se naučili, da je opazovanje ključno, ker se tudi iz tega lahko naučimo veliko. Pri izdelavi videa je pomembno ozadja, mimika oziroma drža govorca, da je usklajenost med temo in izvedbo, da je govorec prepričljiv, da govori samozavestno in z energijo, da govori srčno, da govor ni naučen, kajti brana beseda ni nikoli ista govorni besedi. Izvajalka je tudi večkrat poudarila, da je vedno potrebno preveriti, ali je naš video dosegel namen. Kot pomoč pri pripravi videa je svetovala, da se uporabi t.i. »začimbe« za popestritev le-tega. In sicer, da se doda humor, infografike, citate, dejstva, slike, dobre prakse, glasbo in podobno, ki video naredi manj statičen in pritegne gledalčevo pozornost. Zelo pomembno pri pripravi videa je tudi, da video snemamo iz različnih kotov in da se dodajo preleti (npr. da se preko video prikazujejo slike, ki podkrepijo, kar se v ozadju govori).

Vsi zgoraj našteti dejavniki so predpogoj za učinkovito predajanje vsebine. Nato so se udeleženci spoznali s programi za urejanje in obdelavo vsebin.

Drugi dan delavnice pa je bil v pretežni meri posvečen ogledu videov, ki so jih udeleženci pripravili za domačo nalogo. Vsi so se zelo potrudili. Vse videe so izvajalka in vsi udeleženci pokomentirali, pohvalili, kar je bilo dobro in dali predloge oziroma nasvete, ki bi še lahko izboljšali video. Veliko so se naučili že samim opazovanjem. Izvajalka je še udeležencem položila na srce, da naj vedno vprašajo bližje (sorodnike, prijatelje …) za povratno informacijo.

S praktičnim delom so zaokrožili in nadgradili znanje, ki so ga prejeli na prvem delu delavnice.

Delavnico sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani