Zaposleni / Delodajalci / Novice / 24 Nov 2021

Na 134 straneh še več ukrepov in dobrih praks - na voljo je prenovljen katalog ukrepov

Objavili smo prenovljen katalog ukrepov, ki bo delodajalcem še naprej pomagal s praktičnimi rešitvami pri upravljanju starejših zaposlenih. Tokratna že četrta prenovitev prinaša nov ukrep in primere dobrih praks s področij promocije in varovanje zdravja, kadrovskega razvoja, kompetenc in usposabljanj ter medgeneracijskega povezovanja in ozaveščanja. Prelistajte ga ali si ga brezplačno prenesite na računalnik, da bo vedno pri roki.

Katere novosti prinaša katalog?

V katalogu je predstavljen primer skupne dobre prakse podjetij Comland in SETCCE. Podjetji sta sodelovali v pilotnem projektu ustvarjanja delovnih pogojev za zdrave in zadovoljne zaposlene. V njem sta na inovativen in »športen« način spodbudili zaposlene k večji fizični aktivnosti in zdravemu življenjskemu slogu. Kako je potekalo izvajanje in kakšne rezultate je sodelovanje prineslo, preverite v katalogu.

Razkrivamo tudi primer dobrih praks krepitve kompetenc starejših zaposlenih, skrbi za zdravo staranje in spodbujanja medgeneracijskega sodelovanja podjetja odelo Slovenija. Podjetje z delavnicami in vadbami skrbi za zdravje starejših zaposlenih. Poleg tega spodbuja razumevanje in sprejemanje starostne raznolikosti ter proučuje razvojne potenciale svojih starejših zaposlenih. Skupaj s partnerjem Unior so razvili tudi kompetenčni model za upravljanje starejše delovne sile: AAM 5.0. Agile Age Management Competency model, na podlagi katerega so določili kompetence prihodnosti. Več o tem si lahko preberete v katalogu.

Dodali pa smo tudi specifičen in relevanten ukrep – Naj menopavza v službi ne bo več tabu, ki ga je pripravila ga. Fabčič. Ta v okviru svojega podjetja Pogumna.si v delovnih organizacijah vodi programe podpore zaposlenim ženskam na prehodu v zrela leta ter vodi izobraževanja managementa in ozaveščanja vseh zaposlenih o preprečevanju negativnih posledic menopavznih težav. Podjetja lahko namreč z uporabo učinkovitih ukrepov ozaveščanja, izobraževanja, nudenja podpore in reševanja težav za upravljanje starejših zaposlenih žensk zmanjšajo vplive menopavze na zavzetost in delovno uspešnost žensk v srednjih letih. Več o tem, kakšni so učinki in potrebno finančni vložki, si lahko preberete tukaj.

Komu je katalog namenjen?

Upravljanje starejših zaposlenih je aktualna tema, ki bo kmalu postala pereča za podjetja, ki ne najdejo novega talenta, na starega pa pogosto pozabljajo, saj se ne zavedajo, da bolj kot bodo vlagali v razvoj starejših zaposlenih in jim zagotavljali ustrezne delovne pogoje, bolj bodo ti delavci zavzeti in produktivni.


Naj vam pri tem pomaga katalog, ki nudi rešitve v obliki ukrepov s področja promocije in varovanja zdravja, ergonomije, kompetenc usposabljanj, medgeneracijskega povezovanja in zavzetosti. Ob tem pa za zgled izpostavlja primere dobrih praks podjetij iz Slovenije in drugih evropskih držav. Predstavljeni ukrepi in dobre prakse so skrbno izbrani in omogočajo prenosljivost v slovensko poslovno in širše družbeno okolje.

Če ne veste, kako se lotiti uvajanje načrtnega upravljanja starejših zaposlenih, vam naš katalog lahko služi kot odskočna deska. Toplo vabljeni k branju prenovljenega kataloga!

Katalog je dostopen tukaj - prelistajte ga.

Katalog v pdf obliki si lahko prenesete tudi na računalnik - prenesite ga.

Katalog ukrepov je nastal v okviru projekta ASI. Projekt ASI in vse njegove aktivnosti sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani