Študenti / Delodajalci / Izobraževalne ustanove / Novice / 05 Jul 2019

Na programu ŠIPK študenti razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela

Študenti mariborske univerze so na mednarodnem tekmovanju v poljskih robotih navdušili žirijo in občinstvo ter v kategoriji »Freestyle« osvojili prvo mesto. Zmagovalni robot za odstranjevanje plevela je delno nastal tudi na programu Študentski inovativni projekti za družbeni korist, ki ga izvajamo na skladu.

Program Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK) študentom omogoča, da pridobijo praktične izkušnje v času študija, pri čemer pod vodstvom mentorjev iščejo inovativne rešitve za izzive neprofitnega sektorja. Program izvaja sklad in je podprt z evropskimi sredstvi.

Mednarodno tekmovanje poljskih robotov se je letos odvijalo že sedemnajstič zapored, tokrat v Nemčiji. Tekmovalci so lahko s svojimi roboti sodelovali v štirih kategorijah. Slovenski študenti so predstavili sistem za selektivno odstranjevanje plevela. Njihov robot plevel zazna in odstrani. Plevel v zgodnji fazi razvoja odstrani s pomočjo termične obdelave (laserja). Plevel lahko odstrani tudi mehansko (odreže ga z nitko), trdovratnejši plevel pa uniči kemično, torej s fitofarmacevtskimi sredstvi. Naši študenti so z inovativnostjo prepričali tako občinstvo kot tudi žirijo in zmagali v kategoriji freestyle.

Ekipo so na tekmovanju FRE2019 zastopali študentje iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede (Gašper Fridrih, Žan Mongus, Erik Rihter, Benjamin Založnik), študent Fakultete za naravoslovje in matematiko (Peter Bernad) in študentje iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Dominik Hrastnik, Miha Kajbič, Urban Kenda, Jernej Mlinarič, Valentin Podkrižnik, Kristijan Polovič, Matic Rašl, Luka Slapnik, Luka Šelih, Erik Voh, Aljaž Zajc). Ekipo sta v študijskem letu 2018/2019 vodila doc. dr. Jurij Rakun in izr. prof. dr. Miran Lakota.

Foto: Zmagovalni robot študentov mariborske univerze (Vir: Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede)

Ekipo so na tekmovanju F zastopali študentje iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede (Gašper Fridrih, Žan Mongus, Erik Rihter, Benjamin Založnik), študent Fakultete za naravoslovje in matematiko (Peter Bernad) in študentje iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Dominik Hrastnik, Miha Kajbič, Urban Kenda, Jernej Mlinarič, Valentin Podkrižnik, Kristijan Polovič, Matic Rašl, Luka Slapnik, Luka Šelih, Erik Voh, Aljaž Zajc). Ekipo sta v študijskem letu 2018/2019 vodila doc. dr. Jurij Rakun in izr. prof. dr. Miran Lakota.

Video povezava z nekaj utrinki iz tekmovanja Field robot event 2019.

Čestitke nagrajencem!

Program ŠIPK sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana info@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani