Študenti / Delodajalci / Izobraževalne ustanove / Novice / 12 Apr 2019

Na projektu PKP varijo brezglutensko ajdovo pivo

Na programu Po kreativni poti do znanja nastajajo številni zanimivi projekti. Eden izmed njih je tudi projekt Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani, ki iščejo rešitve za pripravo brezglutenskega ajdovega piva z uporabo eksogenih in endogenih encimov.

Program Po kreativni poti do znanja omogoča povezovanje visokošolskih zavodov z gospodarstvom in tako daje možnost študentom pridobiti praktične izkušnje, dodatna znanja in veščine. V okviru sofinanciranih projektov študenti preučujejo kreativne in inovativne rešitve za izzive gospodarskega in družbenega okolja. Tako so se študenti Biotehniške fakultete lotili preučevati možnosti priprave brezglutenskega ajdovega piva.

Ajda je v Sloveniji in širše uveljavljena surovina za pripravo različnih izdelkov. Kot predstavnica družine dresnovk je zaradi drugačne kemijske sestave zanimiva tudi kot surovina za proizvodnjo živil za ljudi s presnovnimi težavami oziroma s celiakijo. Pogostost te bolezni v Evropi ocenjujejo na 1 na 100 prebivalcev. Za odrasle bolnike s celiakijo lahko predstavlja problem tudi pivo, ki ga izdelujejo iz ječmenovega slada. Zato se na trgu v zadnjih letih uveljavljajo različne vrste brezglutenskega piva, poleg katerih lahko pivo izdelano iz ajde predstavljalo dobro alternativo.

Projektna skupina šestih študentov Biotehniške fakultete se je pod mentorstvom pedagoškega mentorja in delovnega mentorja iz podjetja Pivovarna VIZIR, d.o.o., ki želi s proizvodnjo ajdovega piva razširiti svojo ponudbo in tako prispevati nov izdelek v hitro rastočo tržno nišo brezglutenskih živil, lotila konkretnega raziskovalnega izziva.Projektna pisarna PKP je, vezano na preverjanje in izvajanje aktivnosti prejemnikov sredstev in namenske porabe sredstev na projektih, obiskala vključene na projektu in preverila ter se seznanila s procesom varjenja piva. Vizija projekta in njegovih rezultatov je nadobudna, zato držimo pesti, da tudi preko aktivnosti in sofinanciranja projekta PKP nastane in se na tržišču pojavi novo brezglutensko ajdovo pivo.

Vabljeni tudi k prebiranju ostali projektov, ki so se izvedli na programu Po kreativni poti do znanja.

Program sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana info@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani