Zaposleni / Delodajalci / Novice / 15 Feb 2021

"Ne čakajte, da bodo stvari drugačne" svetuje Davon Harris

Ekipa KOC 3.0 je v sklopu Kompetentne Slovenije pripravila dvodnevno spletno usposabljanje »Štartajmo odločno v 2021« z dvema izjemnima govorcema, športnikoma in olimpijcema - s članom jamajške olimpijske bob ekipe Devonom Harrisom in z našim nekdanjim smučarjem Andrejem Miklavcem.

Na prvem delu delavnic je Devon Harris je z nami delil 6 idej, ki jih vrhunski športniki živijo in prakticirajo ter jih je mogoče prenesti v vsakdanje osebno in poslovno življenje. Te ideje so:

  • Oblikuj vizijo. Vizija je smer, kamor želimo iti in je slika, ki si jo oblikujemo v naših mislih. Vse se da. Vse omejitve izhajajo le iz naših prepričanj in lastnih omejevanj.
  • Osebna odgovornost. Če ne sprejmeš odgovornosti posledično avtomatsko zmanjšaš svojo moč, da lahko kaj spremeniš. Že sama beseda odgovornost (responsibility) v angleščini pomeni: imeti sposobnost izbrati, kako odgovoriti.
  • Vsako dejanje ima svoje posledice, tudi ne dejanje ima svoje posledice, zato je potrebno, da smo aktivni. Nenazadnje vsi želimo biti le najboljša verzija samega sebe. Pomembno je tudi, da ostanemo prisotni tukaj in zdaj, saj probleme lahko rešujemo le tukaj iz zdaj (ne moremo jih reševati včeraj in tudi ne jutri).
  • Pomembno je tudi, da nehamo želeti, da bi bile stvari drugačne, da bi bile okoliščine drugačne. Boljše je, da energijo usmerimo v to, da pregledamo in pretehtamo nove okoliščine ter iščemo rešitve. In nehajmo nenehno iskati izgovore!
  • Bodo pozoren na svoj »zakaj?« Kaj je tvoja notranja motivacija? Kaj je tisto, kar je naš višji pomen našega obstoja? Zunanja motivacija kot so denar, moč, bonusi in podobno imajo svoje omejitve in na dolgi rok niso visoki motivatorji. Pravi motivator so vaša dejanja oz. kot izhaja iz angleške besede »motivation« (motive for action). Upajte si tvegati! Ostanite motivirani tudi, kot vam ne gre. Tako boste bolje razumeli, kaj žene vaše obnašanje in aktivnosti, ki jih opravljate na dnevni ravni. Ne nehajte se spraševati »zakaj?« in spodbudite otroka v sebi.
  • Razvijte mišljenje uspešnih. Velik del našega uspeha temelji na našemu znanju in izkušnjah. Bodite pripravljeni se nenehno izobraževati in usposabljati. Pomembna pa je tudi pozitivna miselnost. Na takšen način vidimo stvari, ki se nam dogajajo s pozitivne plati, pripravljeni smo se učiti in kar je še bolj pomembno, pripravljeni smo graditi močna partnerstva, odnose s posamezniki, ki nam to pot do uspeha olajšajo tako, da so nam v veliko oporo. Devon pa opominja še, da si mora vsak sam na svoj način definirati uspeh, saj vsi nismo na pot uspeha »štartali iz istih štartnih pozicij«.
  • Pozitivna miselnost in prakticiranje pozitivnih afirmacij je ravno tako pomembno. Kot je Devon ponazoril s primerom v športnem svetu. Noben športnik si na štartu ne reče, ta tekma mi pa danes ne bo šla.
  • Konsistentna dejanja. Dejanja so temelj vsakega uspeha. Brez dejanj ni ničesar. Vsak posameznik ima ogromen potencial, ki pa ga brez dejanj ne more uresničiti. Pri uspešnih ljudeh običajno vidimo le, da so hitro uspeli, ne vidimo pa vseh preteklih poskusov, dejanj, preden jim je uspelo. Devon je na lastnem primeru ponazoril, da se je jamajška bob ekipa sestavila v zelo kratkem času, da je lahko tekmovala na zimskih olimpijskih igrah, vendar je vsak član ekipe predhodno veliko let veliko vlagal v razvitje lastnih potencialov (tek, šprint, idr.), ki so veliko let kasneje bob ekipi prinesle uspeh.
  • Bodi odličen! Namesto, da se trudimo biti popolni, se raje trudimo k odličnosti.
  • Bodi vztrajen! Vztrajaj, na koncu dodaja Devon. Vsak posameznik se sooča z izzivi in ovirami. Z izzivi in ovirami testiraš svoje sanje. Nihče naj ne pričakuje, da bo lahko, ampak zmoremo. Zmoremo najti pot do cilja.

Če ste zamudili delavnico, vabljeni k ogledu video posnetka.


Na drugem delu delavnice »Vsak je rojen s poslanstvom biti uspešen« je slovenski olimpijec Andrej Miklavc predstavil idejo, da smo si vsi med seboj različni, a kljub temu vsi stremimo k uresničevanju istih potreb. Uresničevanje potreb po varnosti, po raznolikosti, po pomembnosti, po ljubezni in povezanosti, po napredovanju in ne nazadnje po prispevanju drugim. Da bi postali v katerikoli stvari odlični, potrebujemo odločenost in vztrajnost. Le to nas pripelje k odličnim sposobnostim. Večje imamo sposobnosti, večja je naša samozavest. Večja samozavest nam utre pot k višjim ciljem in boljšim rezultatom. Višji cilji pa od nas zahtevajo več žrtvovanja, nenehno učenje ter raziskovanje novih znanj in pristopov. To pa predstavlja osnovo za napredovanje.

Ključne ideje, ki jih je Andrej Miklavc predstavil, so:

  • Vsi smo rojeni s poslanstvom biti uspešen.
  • Svoje sanje lahko spremenimo v svojo zmago.
  • Princip postavljanja ciljev deluje kot princip delovanja navigacije.
  • Ne zanemarjajte moč osebne identitete za doseganje ciljev.

Če ste zamudili delavnico, vabljeni k ogledu video posnetka.



Ne zamudite prihodnjih delavnic.

Napovednik novih delavnic Kompetentne Slovenije

Delavnico sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani