Posamezniki / Novice / 15 Nov 2022

Novembra izplačana nadomestila preživnin za 3.165 otrok

Sklad je danes, 15. novembra 2022, izplačal nadomestila preživnin. Do nadomestila so upravičeni otroci, ki jim pripada določena preživnina, a je preživninski zavezanci ne plačujejo oziroma jo plačujejo neredno.

Sklad je upravičencem na podlagi 2.572 vlog izplačal nadomestila preživnin v skupni vrednosti 303.296,89 evrov za 3.165 otrok. Neplačilo preživnine pomeni, da je preživninski zavezanec tri mesece zaporedoma ni plačal oziroma preživnino plačuje neredno, kar pomeni, da v zadnjih dvanajstih mesecih dolguje vsaj tri povprečne mesečne preživnine.

V primeru, ko preživninski zavezanec preživnine ne plačuje, lahko za otroka njegov zakoniti zastopnik, po dopolnjenem 18. letu pa otrok sam, vloži zahtevo za uveljavitev pravice do nadomestila preživnine. Od septembra letos za uveljavljanje pravice otroka do nadomestila preživnine ni več potrebno, da je bila predhodno poskušana izterjava preživnine.

Otrokom, ki preživnine ne prejemajo, je z izplačevanjem nadomestila preživnine zagotovljena osnovna socialna varnost. Sklad nato vsa izplačana nadomestila (skupaj s pripadajočimi obrestmi in stroški postopkov) terja od preživninskih zavezancev. Zavezanec je namreč preživnino dolžan izplačevati.

Več informacij o nadomestilu preživnine najdete tukaj. Naslednje izplačilo nadomestila preživnine bo 15. decembra 2022.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani