Študenti / Delodajalci / Posamezniki / Novice / 09 Oct 2020

O projektih PKP tudi v Pravi ideji

V oddaji Prava ideja sta bila ta teden kot dober nasvet predstavljena dva odlična projekta, ki sta nastala na programu Po kreativni poti do znanja.

V okviru programa Po kreativni poti do znanja vsako leto nastajajo številni zanimivi projekti, kjer mladi pod mentorstvom pedagoškega in delovnega mentorja preučujejo izzive gospodarskega okolja. Projekti nastajajo tako na področju družboslovja, humanistike, umetnosti kot tudi na področju naravoslovja, kmetijstva, turizma, prometa in tehnike ter informacijske in komunikacijske tehnologije. Vse številčnejši so tudi projekti s področja zdravstva in sociale. Vsebine projektov se dotikajo najrazličnejših problematik.

V prvem predstavljanjem projektu so študenti pod okriljem Fakultete za strojništvo, Univerze v Mariboru razvijali pametna oblačila za toplotno zaščito spodnjih okončin uporabnikov invalidskega vozička. Kot rezultat projekta je nastal prototip grelnih hlač, ki uporabnika informira o temperaturi znotraj hlačnic in omogoča samodejno uravnavanje temperature v hlačnicah do 37,5 °C na osnovi aplikacije za komunikacijo sistema z regulacijskim sistemom. Izziv so reševali študenti tekstilnega in inženirskega oblikovanja izdelkov, medicine in mehatronike. Več o tem projektu in rezultatih si lahko preberete tukaj.

V drugem predstavljenem projektu pa so se študentje v okviru Fakultete za likovno umetnost in oblikovanje, Univerze v Ljubljani ukvarjali z obnavljanjem pohištva. Z izzivom, kako uporabiti odpadni material in ga narediti privlačnega, predvsem pa uporabnega so se spopadali študenti kiparstva in industrijskega in unikatnega oblikovanja. S projektom želijo osveščati o vedno hujši problematiki pospešene potrošnje in posledičnega nalaganja odpadkov in uporabi recikliranih materialov. Več o tem projektu in rezultatih si lahko preberete tukaj.


Program po kreativni poti do znanja 2016-2020 je omogočil že več kot 4200 študentom vključitve v projekte, uspešno so izvedli že 630 projektov. Vabljeni tudi k ogledu ostalih projektov.

Program sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani