Zaposleni / Delodajalci / Novice / 14 Jan 2021

Oblikujemo ekipo brez ega in kreirajmo prihodnost

V sklopu Kompetentne Slovenija smo v začetku leta organizirali delavnico z Ravijem Chaudhryjem z naslovom »Shape your Future before it Shapes You. Navigating the Leadership Challenges During and Beyond COVID-19«.

Svet se neusmiljeno spreminja. Ko smo mislili, da poznamo odgovore na vsa vprašanja, smo ugotovili, da so se z nastopom COVID-19 vsa vprašanja spremenila. Prihodnost naših podjetij in organizacij je bolj kot kdaj koli prej, odvisna od odločitev, ki jih sprejmete danes. In kaj nas čaka?

Na delavnici »Shape your Future before it shapes you!« je Ravi Chaudhry povzel sledeče. Vsi se spreminjamo iz trenutka v trenutek z vsemi interakcijami, ki jih imamo v okolju. Ljudje se spreminjamo ne le zato, ker poslušamo predavanja, beremo knjige, ampak se spreminjamo z raziskovanjem samih sebe in v interakciji z drugimi. Če se zavedamo ali ne, vse vpliva na nas. Vsaka oseba, s katero imamo opravka, se prav tako spreminja in ni ista oseba, kot je bila. Zaradi nenehnega spreminjanja ljudi, je udeleženka izpostavila problem kreiranja partnerstev in ekip. Vprašanje, ki se poraja je, kako usklajevati time, partnerstva glede na to, da imamo različna prepričanja. Ravi Chaudhry odgovarja, da njega vodi načelo prisotnosti treh C-jev (Compassion - sočutje, Curiosity - radovednost in Clarity -jasnost, transparentnost) ter odsotnost dveh A-jev (Arrogance – aroganca in Anger – jeza). Predvsem iz stališča, če razumemo, da je vsaka naša interakcija s komer koli v življenju priložnost, da se spremenimo, da postanemo boljši in živimo boljše. Kar ugotavlja Ravi in prisotni udeleženci, današnjemu svetu manjka potrpljenje, drugi večji problem pa je ego. V tistih timih, kjer je ego zelo prisoten, tisti timi ne delujejo tako, kot bi morali. Kot dodaja Ravi, ekipa začne funkcionirati šele takrat, ko ignoriramo ego. S čemer se ponovno vračamo na enega od C-jev, radovednost. Če mislimo, da vse znamo (naš ego), potem nas ne žene radovednost in posledično ne sprašujemo pravih vprašanj. Potrebujemo prebuditi otroka v sebi. Otroci so radovedni in vse, kar poznajo od samega začetka je ljubezen. Otrok ne pozna sovraštva, sovraštva se kasneje nauči.

S štirimi desetletji izkušenj v različnih panogah po vsem svetu je Ravi delil skrivnost "Zakaj večina voditeljev deluje pod svojim potencialom". Veliko voditeljev namreč ne deluje po načelih odgovornega vodenja. Nanizal je 7 načel odgovornega vodenja, in sicer: socialno odgovorni posamezniki, odločevanje na podlagi primata deležnikov in ne delničarjev, večja skrb za okolje, odgovorna potrošnja, prioritete kot so zdravje, izobraževanje in oskrbovalno gospodarstvo, potreba po sočutju, in nenazadnje transparentnost in ponižnost. Ravi je vodil srčni spletni pogovor, ki je temeljil na nekaterih lastnostih (trojni C), ki jih lahko sami izbirate in s katerimi kreirate lastno prihodnost. Kot še za konec dodaja Ravi, »pot, ki smo jo prevozili, se je končala. V nadaljevanju je terenska odprava. Ne morete določiti, kaj storiti danes, tako da se sklicujete na to, kar ste počeli prej. Da bi se izognili gravitacijskemu vleku preteklih predsodkov in prepričanj, se morate znova osmisliti.«

Čas je, da se ustavite, začnete spraševati in si zastavite prava vprašanja, ki so resnično pomembna. Delček vsebine njegove delavnice lahko začutite tudi v pravkar objavljenem članku, ki se nahaja tukaj.

Ravi Chaudhry je mentor izvršnim direktorjem in upravnim odborom, predsednikom ustanoviteljev, CeNext Consulting in nekdanjim predsednikom in izvršnim direktorjem indijskega konglomerata, Tata Group Companies. Ravi je tudi avtor odlične knjige Quest for Exceptional Leadership: Mirage to Reality.

Napovednik prihajajočih delavnic Kompetentne Slovenije najdete tukaj.

Program KOC sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani