Delodajalci / Novice / 06 Jun 2024

Odkritje spominske plošče ob 200-letnici predstavitve brajice

V sredo, 5. 6. 2024, sta predsednica države Nataša Pirc Musar in predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Matej Žnuderl odkrila spominsko ploščo na prvem sedežu Zavoda za slepe ob 200-letnici predstavitve brajice. Dogodka se je udeležila tudi naša direktorica, saj pomemben del dejavnosti našega sklada predstavlja spodbujanje zaposlovanja invalidov.

Ob tem dogodku je bila obeležena 200. letnica obstoja brajice in tudi poklon vsem, ki so kljub slepoti dosegli pomembne dosežke na različnih področjih in so spodbuda ter zgled vsem slepim pa tudi videčim.

 predsednica države Nataša Pirc Musar nagovarja zbrane na slovesnosti

Foto: Bor Slana/STA

Dogodek poteka v tednu slepih, ki je namenjen ozaveščanju videčih o potrebah in prilagoditvah ter tudi izzivih, s katerimi se srečujejo slepi in slabovidni. Predstavlja tudi resen opomnik vsem odločevalcem, ki bi morali slepim omogočiti, da bi lahko koristili vse pravice, zapisane v Konvenciji o pravicah invalidov in tudi v Ustavi Republike Slovenije.

Konvencija o pravicah invalidov spodbuja, varuje in invalidom zagotavlja polno in enakopravno uživanje vseh človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter spoštovanje njihovega prirojenega dostojanstva, države podpisnice pa priznavajo pravico do dela enako kot drugim, spodbujajo zaposlovanje in ohranjanje zaposlitve invalidov.

Predsednica države Nataša Pirc Musar in predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Matej Žnuderl

Foto: Bor Slana/STA

Na skladu spodbujamo zaposlovanje invalidov in ohranjanje delovnih mest z različnimi spodbudami za delodajalce in z nadzorom nad izpolnjevanjem kvote zaposlenih invalidov.

Vse o spodbudah najdete na naši spletni strani: https://www.srips-rs.si/zaposlovanje-invalidov.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani