Študenti / Izobraževalne ustanove / Novice / 21 Apr 2023

Odlična uvrstitev ekipe študentov na tekmovanju AIAA Design/Build/Fly v ZDA

Ekipa, ki so jo sestavljali študentje in študentke Fakultete za strojništvo, študent Biotehniške fakultete in študent Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, je na tekmovanju v letenju daljinsko vodenega brezpilotnega letala osvojila odlično 2. mesto. Sodelovanje na tekmovanju je omogočil tudi sklad, saj so študenti pridobili štipendijo za sodelovanje na tekmovanjih v tujini.

Študentsko tekmovanje, ki ga vsako leto razpiše Ameriški inštitut za aeronavtiko in astronavtiko (AIAA), je letos potekalo od 14. do 17. aprila 2023 v Tucsonu v Arizoni. Študenti so morali zasnovati in izdelati kompaktno brezpilotno letalo, ki je zmožno elektronskega bojevanja. Sposobnosti letala so preverjali v štirih različnih nalogah, glavne zahtevane karakteristike letala pa so bile kompaktnost, hitrost letenja in vzdržljivost. Študentom je uspelo načrtovati in izdelati lahko, hitro, kompozitno letalo, ki dosega hitrosti preko 170 km/h in je pri tekmovalni hitrosti zmožno leteti več kot 10 minut.

Vir: Fakulteta za strojništvo, Univerza v Ljubljani

Več informacij o tekmovanju najdete na spletni strani Fakultete za strojništvo.

Razpis štipendij za sodelovanje dijakov in študentov na tekmovanjih v tujini je še vedno odprt. Štipendija krije stroške udeležbe dijakov in študentov ter njihovih mentorjev na tekmovanjih iz znanja ali raziskovanja v tujini. Več informacij o razpisu.

Čestitamo celotni ekipi za odlično uvrstitev!

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani