Dijaki / Izobraževalne ustanove / Posamezniki / Novice / 22 Oct 2021

Pomanjkanje kadrov in deficitarni poklici

Sklad se je odzval povabilu na mreženjski dogodek z naslovom »Pomanjkanje kadrov in deficitarni poklici«, ki je potekal v sredo, 20. 10. 2021, na spletni platformi Zoom s predstavitvijo štipendij za deficitarne poklice in vloge sklada pri zapolnjevanju vrzeli na področju deficitarnih kompetenc in znanj.

Dogodek je v okviru projekta »Regijski center za dostojno delo Ljubljana« organiziral e-Študentski Servis skupaj z Združenjem delodajalcev Slovenije in Svetom gorenjskih sindikatov. Maja Gašparovič, vodja Oddelka za štipendije in programe Ad futura na skladu, je predstavila delo sklada in štipendije: »Na skladu objavljamo razpise za dodelitev štipendij mladim, tudi na področju deficitarnih poklicev. Vsako leto mladim podelimo 1.000 štipendij v višini 100 EUR. Pogoj za pridobitev štipendije je vpis v 1. letnik deficitarnega programa. V lanskem šolskem letu (2020/2021) je bilo največ štipendij podeljenih za poklice mizar, elektrikar, mehatronik operater, oblikovalec kovin orodjar, slaščičar/slaščičarka, inštalater strojnih inštalacij ter avtokaroserist.«

Ob tem je izpostavila, da nekateri poklici, za katere imamo na državni ravni občutek, da so deficitarni (kot so poklici v gostinstvu, medicinske sestre, zdravniki, itd.), niso deficitarni z vidika pomanjkanja vpisa v te izobraževalne programe. Šolski oz. študijski programi za te poklice so namreč zasedeni, se pa kadri po končanju šolanja pogosto zaradi drugih razlogov kot so plača, urniki, pogoji dela, zaposlujejo v tujino ali pa se zaposlijo v drugih panogah. Celotno predstavitev si lahko ogledate tukaj.

Dogodek je v okviru projekta »Regijski center za dostojno delo Ljubljana« organiziral e-Študentski Servis skupaj z Združenjem delodajalcev Slovenije in Svetom gorenjskih sindikatov.

Celotni povzetek dogodka najdete tukaj.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani