Zaposleni / Delodajalci / Novice / 24 Jun 2022

Pomen dopusta za zmanjšanje izgorelosti

V sklopu Kompetentne Slovenije smo 23. 6. 2022 izvedli enodnevno usposabljanje, kjer je bil cilj ozavestiti udeležence glede pomembnosti posvečanja aktivnostim namenjenim zmanjševanju izgorelosti. Največji poudarek je bil na jemanju premorov oz. dopusta. Usposabljanje »Pomen dopusta za zmanjšanje izgorelosti« je vodila Magdalena Fabčič.

Udeleženke so preko interaktivnega podajanja vsebin, praktičnih vaj ter izkustvenega učenja na sebi, pridobile znanje o dejavnikih, ki povzročajo izgorelost ter orodja, ki lahko to izgorelost preprečijo oz. zmanjšajo tveganje le-te. Pri tem je predavateljica poudarila vlogo vodje, ki mora razumeti in spodbujati zdravo poslovno okolje. Udeleženke so tudi pripravile akcijski načrt, kjer so določile lažje in težje naloge s področja ohranjanja ravnovesja med delovno uspešnostjo, zdravjem in pozitivnimi medosebnimi odnosi.

Še nekaj nasvetov izvajalke:

  • Dopust načrtujte dovolj časa vnaprej, če se le da, štiri do pet tednov.
  • Napišite seznam nujnih odgovornosti/nalog/zadolžitev, ki jih mora v tem času prevzeti nekdo drug.
  • Postavite prioritete: katere so naloge ali zadolžitve, ki lahko počakajo teh 14 dni, da se vrnete, in jih ni potrebno predati drugim.
  • Poskrbite, da bo oseba ali ekipa seznanjena z nalogami in zadolžitvami, ki jih bo prevzela v času tvojega dopusta, ter jih bo razumela in imela dovolj znanja ali kompetenc, da jih izpelje.
  • Postavite meje - svoje sodelavce in/ali nadrejene obvestite, v katerih primerih lahko vseeno stopijo v stik z vami in jasno določite, preko katerega kanala želite, da vas obvestijo.
  • Izklopite službena obvestila!

30. junija 2022 bo izvedena še zadnja delavnica pred poletnim premorom - Postavljanje mej - osebne meje. Še nekaj mest je na voljo.

NAPOVEDNIK OSTALIH DELAVNIC

Delavnico sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani