Zaposleni / Delodajalci / Novice / 18 May 2023

Predstavitev kompetenčnih centrov za razvoj kadrov na mednarodni konferenci

Direktorica sklada Barbara Leder je v sredo, 17. maja 2023, na mednarodni konferenci z naslovom Naproti na znanju temelječi družbi in poklicem prihodnosti predstavila kompetenčne centre za razvoj kadrov (KOC).

Konferenco je pripravilo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije v okviru slovenskega predsedovanja Strategiji EU za Podonavsko regijo 17. in 18 maja 2023 v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju. Slovensko predsedstvo EUSDR se osredotoča na prihodnje izzive družbene preobrazbe, še posebej poklicem prihodnosti, mobilnosti delovne sile, fenomenu »bega možganov«, in posledično potrebnim sistemskih prilagoditvam.

Direktorica sklada je sodelovala na panelu Kakšne kompetence bo morala imeti delovna sila leta 2040, kjer je predstavila rezultate programa kompetenčnih centrov za razvoj kadrov. Skupaj smo podprli 46 kompetenčnih centrov, v katere je bilo skupaj vključenih skoraj tisoč slovenskih podjetij, v različne programe usposabljanj pa je bilo doseženih več kot 100.000 vključitev.

mag. Barbara Leder, direktorica sklada

Skrivnost zgodbe o uspehu je med drugim tudi v partnerstvu in povezovanju podjetij, ki vodijo tudi v izvajanje skupnih usposabljanj ter v izobraževanjih, ki so prilagojena njihovim potrebam in omogočajo krepitev specifičnih kompetenc.

Anja Šeme iz podjetja Cosylabje predstavila konkretne izkušnje z izvajanjem v Kompetenčnega centra za razvoj kadrov na področju informacijsko komunikacijskih tehnologij (KOC IKT).

Celotno partnerstvo KOC IKT je izvedlo 385 usposabljanj, vsaj enega izobraževanja se je udeležil vsak od skupaj 2273 zaposlenih iz partnerskih podjetij. Približno polovico od vseh izvedenih usposabljanj so udeleženci pridobivali specifične kompetence (npr. učenje programskih jezikov, programskih okolij, spletna varnost, digitalni marketing …), s preostalimi usposabljanji pa so krepili mehke kompetence (komunikacija, vodenje, upravljanje časa, reševanje konfliktov …). Ga. Šeme je še dodala, da je konstantno učenje ključnega pomena za njihov uspeh in osebno rast, saj je prav strokovno znanje ključna konkurenčna prednost.

Anja Šeme, Cosylab

Program KOC sta sofinancirala Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.


Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani