Dijaki / Novice / 07 Sep 2022

Predstavitev razpisa za dodelitev štipendije za deficitarne poklice

Sklad je v torek, 6. 9. 2022, izvedel informativno spletno delavnico za prijavo na javni razpis za dodelitev štipendije za deficitarne poklice. Udeleženci so lahko po predstavitvi zastavili vprašanja.

Sklad dodeljuje različne štipendije, in sicer Zoisove štipendije, štipendije za deficitarne poklice, štipendije za mednarodno mobilnost Ad futura, štipendije za študij Slovencev v zamejstvu in po svetu v Sloveniji, ob tem pa na svoji spletni strani sklad objavlja tudi informacije o razpisih oziroma štipendijah drugih domačih in tujih ustanov, organizacij, ki podeljujejo štipendije. Sklad mladim omogoča iskanje kadrovskih štipendij. Mladi lahko informacije o razpisanih kadrovskih štipendijah iščejo preko aplikacije Izmenjevalnica, kamor delodajalci oddajo potrebe po kadrovskih štipendistih za posamezno šolsko/študijsko leto (trenutno so že objavljene vse razpisane štipendije, ki bodo na voljo s šolskim oziroma študijskim letom 2022/2023).

Vodja Oddelka za štipendije in programe Ad futura Maja Gašparovič je po predstavitvi štipendije za deficitarne poklice predstavila še sam Javni razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023, in sicer pogoje ter novosti, kot je oddaja e-vloge. Med drugim je pojasnila je, da sredstva razpisa zadostujejo za 1000 štipendij. V kolikor bo vlagateljev, ki bodo izpolnjevali pogoje razpisa več, se bodo vloge razvrščale po naslednjih merilih: višja povprečna ocena v zaključnem razredu osnovne šole/nižje poklicne šole in višja povprečna ocena izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole oz. strokovnih predmetov v zaključnem razredu nižjega poklicnega izobraževanja. Udeležence je vodila skozi izpolnjevanje vloge.

Sledila so vprašanja udeležencev. Na vprašanje, kdaj bo odločeno o vlogah, je odgovorila, da ko sklad prejme vse vloge (do roka za oddajo vlog), šele takrat lahko prične z odločanjem o vlogah, odločitev pa lahko dijaki vsekakor pričakujejo v zakonskem roku 60 dni, seveda pa si prizadeva, da je o vlogah odločeno čim prej. Štipendijo, če je vloga ugodno rešena, se potem izplača za nazaj. Na vprašanje, kje lahko tisti, ki so vlogo že oddali, preverijo, ali jo je sklad prejel, je odgovorila, če niso prepričani, lahko preverijo na skladu. Morda bodo tistim, ki se delavnice niso udeležili, imajo pa še kakšno vprašanje, v pomoč pogosta vprašanja in odgovori, ki jih je sklad zbral spletni strani. Lahko pa pišejo na deficitarne@sklad-kadri.si ali tudi v poslovnem času sklada pokličejo na 01/ 43 45 897.

Ob tem velja spomniti, da je rok za oddajo vlog za štipendije za deficitarne poklice 23. 9. 2022.

Sorodni razpisi

Vsi razpisi

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani