Zaposleni / Delodajalci / Novice / 19 Oct 2022

Prenovljen katalog ukrepov. Pot do strateškega upravljanja starejših zaposlenih.

Objavili smo prenovljen katalog ukrepov, ki bo delodajalcem še naprej pomagal s praktičnimi rešitvami pri upravljanju starejših zaposlenih. Tokratna že šesta prenovitev prinaša celovito posodobitev s kar 19 novimi ukrepi ter 16 primeri dobrih praks tujih in slovenskih podjetij. Prelistajte ga ali si ga brezplačno prenesite na računalnik, da bo vedno pri roki.

Katere novosti prinaša katalog?

Podjetja, ki še niso celostno pristopila k upravljanju starejših zaposlenih in v svoje delovno okolje vpeljala ukrepe za starejše zaposlene, jim prenovljen Katalog prinaša konkretna navodila in orodja, kako se tega lotiti učinkovito in strateško. Katalog uvodoma prinaša odgovore na vprašanja, kako oblikovati strategijo in jo narediti praktično, kako poskrbeti, da bodo vpeljani ukrepi pozitivno sprejeti med zaposlenimi, kako pogosto posodobiti strategijo ter številna druga priporočila, da bo strategija upravljanja starejših zaposlenih učinkovita, uresničljiva in sprejeta med vsemi zaposlenimi.

Katalog prinaša nove inovativne ukrepe na področju ergonomske prilagoditve delovnih mest, prilagoditvi delovnega časa in razvoju kompetenc, kariere ter odpravljanju stereotipov do starejših zaposlenih. Vsak od teh ukrepov je podkrepljen s prikazom dobrih praks tujih in domačih podjetij. Med novimi dobrimi praksami najdemo velike svetovne korporacije kot so Microsoft, ki svojim zaposlenim ponuja visoko stopnjo fleksibilnosti in možnosti prilagajanja dela, podjetje Siemens AG, kjer 14 odstotkov zaposlenih vsako leto zamenja delovno mesto in podjetje Ferrero Group, ki je za celovito varnost in zdravje svojih starejših zaposlenih v podjetju vzpostavilo socialno in zdravstveno službo. V zdravje starejših zaposlenih, njihovo vključenost in dobro počutje veliko vlagajo tudi slovenska podjetja. V katalogu so podrobno opisane dobre prakse Zavarovalnice Triglav, Gorenja, Mikro Pola, Premogovnika Velenje in drugih uspešnih slovenskih podjetij.

Komu je katalog namenjen?

Katalog je dobrodošel sopotnik pri delu tako direktorjem, vodjem, lastnikom podjetij, kadrovskim strokovnjakom, kadrovskim managerjem in kadrovikom, kot tudi vsem zaposlenim.

Starejši zaposleni so lahko ključ do uspeha slovenskih podjetij. Bolj kot bomo krepili in razvijali njihove kompetence ter jim zagotavljali ustrezne delovne pogoje, bolj bodo ti delavci zavzeti in produktivni.

Naj vam pri tem pomaga katalog, ki nudi rešitve v obliki ukrepov s področja promocije in varovanja zdravja, ergonomije, kompetenc usposabljanj, medgeneracijskega povezovanja in zavzetosti. Ob tem pa za zgled izpostavlja primere dobrih praks podjetij iz Slovenije in drugih evropskih držav. Predstavljeni ukrepi in dobre prakse so skrbno izbrani in omogočajo prenosljivost v slovensko poslovno in širše družbeno okolje.

Katalog je dostopen tukaj - PRELISTAJTE GA.

Katalog v pdf obliki si lahko prenesete tudi na računalnik - PRENESITE GA.

Katalog ukrepov je nastal v okviru projekta ASI. Projekt ASI in vse njegove aktivnosti sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani