Študenti / Delodajalci / Izobraževalne ustanove / Novice / 15 Jan 2021

Projekt ŠIPK - Fizika: izračunam, preizkusim, razumem, apliciram

V sklopu programa Študentski inovativni projekti za družbeno korist so študenti Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, Univerze v Mariboru, razvijali didaktične pripomočke za poučevanje fizike v osnovnih in srednjih šolah, ki temeljijo na opazovanju in izvajanju poskusov.

Namen projekta je bilo poudariti pomen eksperimenta pri poučevanju naravoslovnih predmetov, predvsem pa fizike. Vse več poudarka je na pomnjenju dejstev in učenju že dokazanih resnic in premalo na preizkušanju in opazovanju stvari okoli sebe.

Kot rezultat projekta je nastal zaboj z eksperimenti, ki vsebuje dva seta eksperimentov:

(a) eksperimente za prvo in drugo triado in

(b) eksperimente za tretjo tirado in srednje šole.

Dodatno so izdelali še lično knjižico “Čarovnija ali fizika?”, ki vsebuje navodila, kako narediti nekaj preprostih eksperimentov z uporabo običajnih kuhinjskih pripomočkov. Za nekatere eksperimente so pripravili tudi načrte za 3D merila za slepe in slabovidne.

Vsi eksperimenti so bili ustvarjeni na sedežu socialnega podjetja Kreatorlab s pomočjo laserskega rezalnika in 3D printerja.

Več informacije in gradiva najdete tukaj ali s klikom na spodnjo fotografijo.


Projekti, ki nastajajo na programu ŠIPK, mladim ne omogočajo le pridobivanja kompetenc in znanj, vendar tudi konkretne družbene prispevke, ki so vidni tudi širše.

Vabljeni k ogledu tudi preostalih projektov.

Program ŠIPK sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani