Študenti / Zaposleni / Delodajalci / Izobraževalne ustanove / Novice / 16 Sep 2019

Projekti PKP na sejmu MOS v Celju poželi veliko zanimanja

Med 10. in 15. septembrom 2019 je v Celju potekal 52. Mednarodni sejem obrti in podjetništva (MOS), kjer se je predstavil tudi Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije s programi za podjetja in drugo zainteresirano javnost.

Glavni predstavitveni poudarek je bil na programu sklada Po kreativni poti do znanja (PKP). Mimoidoči so si vsak dan z zanimanjem ogledali rezultate dela, produkte in storitve projektov, ki so nastajali v okviru PKP. Program povezuje izobraževalno sfero (v program vključene visokošolske zavode) s trgom dela (gospodarskim sektorjem) ter omogoča študentom pridobiti praktične izkušnje, gospodarstvu pa usposobljen kader. Na sejmu so različni visokošolski zavodi predstavili primere dobrih praks.

Prvi dan sejma je Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani predstavila projekt Kreiranje spletnih orodij za predstavitev koristnih podatkov s področja zdravja in dobrobiti živali, Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru pa je mimoidočim pojasnila, kako poteka zagotavljanje in naročanje zasebne varnosti v Sloveniji. V sredo sta se predstavila projekta Fakultete za industrijski inženiring Novo mesto o preverjanju ustreznosti lastne metodologije testiranja uporabljivosti izdelka in Visoke šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto o inovativnih pristopih pri razvoju turističnih proizvodov. Četrtkovo dogajanje na stojnici je popestril projekt Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru z naslovom Pospeševalnik informacij o zaposlitvenih možnostih II. Petek je bil dan, ko se je skoraj vse vrtelo okoli zdravega delovnega okolja in zdrave prehrane. Kako pomembno je zdravje v delovnem okolju so pojasnili predstavniki Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani. Poleg zdravja pa v delovni organizaciji pomembno vlogo igra tudi pravni red. Poznavanje pravic, pa tudi dolžnosti, bo sedaj lažje s spletno aplikacijo za informiranje iz delovnega prava na podlagi avtomatiziranega strokovnega znanja, ki so jo ustvarili na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Sobotno dogajanje na stojnici je krojila Fakulteta za medije s svojo zgodbo, ki so jo poimenovali COAL STORY - Kreiranje nove zgodbe za transformacijo industrijske rabe rjavega premoga v namene turističnega razvoja Zasavja. V nedeljo, zadnji sejemski dan, pa so predstavniki Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko postregli z zanimivim projektom, kako optimizirati tehnologijo 3D tiska anizotropnih plastomagnetov.

Ob zanimivih izvedenih projektih pa je sklad predstavljal tudi svoje raznolike programe sofinanciranja - programe za razvoj potencialov zaposlenih (Kompetenčni centri za razvoj kadrov), starejših zaposlenih (Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile), programe za mlade (štipendije, PKP, ŠIPK) in druga področja sklada.

Sklad je tudi sooblikoval četrtkov sejemski program, in sicer je direktorica sklada v okviru dogodka Dvig kakovosti zaposlitev v turizmu za zagotavljanje 5-zvezdičnih doživetij, ki ga je organiziralo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, sodelovala na okrogli mizi z o pomenu zadovoljnih kadrov za doseganje odličnosti v turizmu. Opozorila je, da se Slovenija sooča z demografskimi izzivi, intenzivnim staranjem prebivalstva in dolgoročnim pomanjkanjem delovne sile. To se že in se bo vedno bolj kazalo tudi v turizmu. Poudarila je, da je zaposlenim treba omogočiti zdrava delovna okolja, skrbeti za njihovo zdravje in v zaposlene tudi vlagati.

Več utrinkov s sejma si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Program Po kreativni poti do znanja sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Sorodne novice

Pomen zadovoljnih kadrov za doseganje odličnosti v turizmu

V četrtek, 12. septembra 2019, je na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju v okviru dogodka Dvig kakovosti zaposlitev v turizmu za zagotavljanje 5-zvezdičnih doživetij, ki ga je organiziralo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, potekala okrogla miza z o pomenu zadovoljnih kadrov za doseganje odličnosti v turizmu....

Vse novice

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani