Delodajalci / Posamezniki / Novice / 19 Sep 2022

Sklad v Srbiji predstavljal področje spodbujanja zaposlovanja invalidov

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad je v četrtek in petek, 15. in 16. 9. 2022, sodeloval na srečanju oziroma letni skupščini Združenja podjetij za profesionalno rehabilitacijo in zaposlovanje invalidov Srbije, ki je potekalo v srbskem mestu Šabac. Sklad je predstavil pravni okvir in izvajanje kvotnega sistema in spodbujanja zaposlovanja invalidov v Republiki Sloveniji.

Srečanja, ki ga je organiziralo Združenje podjetij za profesionalno rehabilitacijo in zaposlovanje invalidov Srbije, se je – poleg predstavnikov Ministrstva za delo, zaposlovanje in socialne zadeve Republike Srbije – udeležila tudi vodja Oddelka za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov pri skladu Aleksandra Kuhar. Predstavila je pravni okvir glede kvotnega sistema in vzpodbujanja zaposlovanja invalidov v Republiki Sloveniji, način izvajanja in izkušnje iz prakse.

Gostitelje in predstavnike ministrstva Republike Srbije so, ob pripravi novele zakona, zlasti zanimali vloga in pristojnosti sklada pri nadzoru izpolnjevanja kvote, pridobivanju sredstev iz naslova prispevka, povezanost evidenc, ki so ključni temelj uspešne izvedbe zakona, nadomestna izpolnitev kvote, ureditev vzpodbud za zaposlovanje invalidov in tudi samofinanciranje sklada, ki iz vplačanih sredstev oziroma prispevka zaradi neizpolnitve kvote, ki se zbirajo na računu sklada, lahko uspešno izplača tudi vse vzpodbude.

Srečanje in izmenjava mnenj v Šabcu. Predstavniki gostiteljev so bili s poglobljeno predstavitvijo in z neposrednimi praktičnimi primeri zelo zadovoljni.


Namen srečanja je bil tudi predstavitev dela in razmišljanja ter izkušenj organizatorja in invalidskih podjetij Srbije, še posebej v luči priprav na spremembo zakonodaje. Predstavnica sklada si je ogledala tudi dva primera dobrih praks. Invalidsko podjetje Novitas Consult, d. o. o., iz Šabca je z izbiro temeljne dejavnosti uspešno načrtovalo svojo poslovno politiko. Povezalo je ponudbo lokalne skupnosti in povpraševanje širšega trga. Podjetje ima torej povezovalno vlogo med proizvajalci z lokalnega območja, ob predelavi s plasiranjem njihovih izdelkov širše, pri čemer nadomestna izpolnitev kvote niti ne predstavlja temeljnega vira. Zanimivost tega invalidskega podjetja je zelo visoko razmerje števila zaposlenih invalidov v primerjavi s skupnim številom zaposlenih.

Obisk invalidskih podjetij.

Obiskali so tudi invalidsko podjetje, ki se ukvarja z izdelavo prikolic, v njem od skupnega števila zaposlenih približno pol invalidov, sama glavna dejavnost pa objektivno fizično zahtevna za populacijo zaposlenih. Je pa podjetje vsekakor dokaz, da se z organizacijo tudi takšne poslovno življenjske zgodbe lahko povežejo.


Več utrinkov si lahko ogledate v spodnji galeriji fotografij.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani