Zaposleni / Delodajalci / Posamezniki / Novice / 19 Jun 2020

Skrb za dobro počutje se prične pri posamezniku

Kompetentna Slovenija nadaljuje z delavnicami posvečenimi zdravju, saj se skrb za dobro počutje doma in na delovnem mestu prične pri posamezniku.

V Sloveniji še vedno največ ljudi zboli za diagnozami bolezni, ki so povezane s slabimi navadami (debelost, premalo gibanja, kajenje, pretirano izpostavljanje soncu, čezmerno uživanje alkohola). Samo zdrav zaposlen je lahko tudi zadovoljen in zavzet zaposlen, zato smo se v mesecu juniju posvetili tematikam, ki nagovarjajo skrb za lastno zdravje s sloganom »Začnimo pri sebi in odpravimo slabe navade.«

K sodelovanju smo povabili Zinko Kosec, ki je izvedla delavnico Digitalni detox na Polzeli in v Mariboru. Udeleženci so ozavestili prekomerno uporabo digitalnih orodij, razpravljali o negativnih vplivih le-teh tako na posameznika (fizični in psihično), kot tudi na njegovo okolje. Predavateljica je predstavila vplive prekomerne uporabe digitalnih orodij v organizacijah, in kako lahko le-ta zmanjšujejo delovno učinkovitost ter njihove omejitve.

Statistike kažejo, da povprečen uporabnik pametnega telefona z njim v roki vsak dan preživi 5.7 ur, od tega 2 uri na delovnem mestu. Predavateljica pravi, da je marsikatera ura na račun telesnega gibanja, komunikacije s sočlovekom in lastne samorefleksije, ki je za dobro mentalno zdravje vsakega posameznika, na dolgi rok še kako pomembna. Pomembno je ozaveščanje posameznikov in organizacij o tem sodobnem pojavu, dokler še ni prepozno.

Delavnica - Digitalni detox na Polzeli

Delavnica - Digitalni detox v Mariboru

Blaž Jurečič je izvedel zanimivo e-delavnico »Vpliv stresa, dihanja na imunski sistem in telo«. Udeleženci so dobili drugačen pogled na vzroke bolečin, tako fizičnih kot čustvenih. Predavatelj je z vajami predstavil možnost učinkovite ter užitka polne poti v lahkotnejše in učinkovito gibanje. Poudaril je, da je potrebno bolečino pri izvedbi razumeti in uporabljati kot učitelja, ki nedvomno kaže, da je občutek in nadzor nad trenutnim gibanjem nižji od zahtev gravitacije do telesa. Bolečina ne pomeni »USTAVI« ali »IGNORIRAJ«, temveč »OPAZI, PREMISLI, SPREMENI, TESTIRAJ«. Namen izvajanja AEQ vaj® je ravno to, da skozi zavestno pozorno izvajanje vedno bolje čutimo svoje gibe in jih proučujemo, spreminjamo, opazujemo in bolje doumevamo sebe, sicer se zavest in kasneje posledično podzavest ne bo nikoli dovolj spremenila. Nadzor nad dejanji definira rezultat in njegovo usklajenost z željami.

Za vse, k iste zamudili delavnico, vabljeni k ogledu kratkega videa.

Napovednik prihajajočih delavnic Kompetentne Slovenije si lahko ogledate tukaj.

Program sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani