Študenti / Delodajalci / Izobraževalne ustanove / Novice / 28 Dec 2020

Sodobni ples študentk Akademije za ples skozi oko kamere

Projekt Sodobni ples skozi oko kamere, ki je nastal v okviru projekta Po kreativni poti do znanja, na Alma Mater Europaea Akademiji za ples, je bil usmerjen k povezovanju sodobnega plesa in televizijskega medija, ki ga predstavlja TV AS (Televizija As Murska Sobota).

Sodelovanje, kjer so se povezali delovni mentorji iz gospodarstva, pedagoški mentorji in študentke, je bilo zastavljeno kot izobraževalno raziskovalni laboratorij z zaključno predstavitvijo izbranega televizijskega žanra.

V zadnjih desetih letih je zanimanje za sodobno plesno gledališče precej upadlo. Temu botrujejo tudi slabi pogoji in zmanjševanje finančne podpore, zato so se v projektu Umetnost reza in spajanja - sodobni ples skozi oko kamere osredotočili na iskanje rešitev, ki bi sodobno plesno umetnost popularizirale in jo približale širšemu krogu občinstva. S tem želijo posredno vplivali na razvoj in razumevanje plesne umetnosti. Skozi projekt so že pridobili znanje in praktične izkušnje, ki jih bodo redno vključevali v študijski program Akademije za ples, spodbujali bodoče iniciative povezovanj s področja televizijskih medijev ter vzajemno prispevali k bolj pogostemu vključevanju kvalitetne plesne umetnosti tudi v medijski prostor.

Film je tako kot ples, umetnost gibanja. Kamera ima, poleg tehnoloških tudi svoje psihološke, prostorske, svetlobne, zvočne in kompozicijske zakonitosti. Glede dostopnosti pa filmsko-televizijski medij v primerjavi s sodobnim plesnim gledališčem dosega precej večje število gledalcev in lažje vpliva na različna kulturna okolja in kulturne vzorce, zato je bistven dejavnik pri oblikovanju javnega mnenja in pretoka informacij, ustvarjanju želja, prepričanj in stališč. S tem zavedanjem se je projekt tudi ustvarjal.

Končni rezultat je odličen, uresničili so zastavljene cilje in pridobili filmske stvaritve, ki govorijo same zase in dokazujejo, da je bilo sodelovanje sistematično, uspešno in produktivno za vse deležnike projekta. Njihovo delo si lahko pogledate na spodnjih povezavah.





Vabljeni k ogledu tudi preostalih projektov.

Program PKP sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani