Študenti / Novice / 03 Oct 2022

Sofinanciranje znanstveno-raziskovalne mobilnosti: program Fulbright

Program Fulbright je eden od programov, namenjenih sofinanciranju znanstveno-raziskovalne mobilnosti. Namenjen je slovenskim doktorskim študentom in podoktorskim raziskovalcem za gostovanje v ZDA ter ameriškim državljanom za gostovanje v Sloveniji.

Kandidati so izbrani na podlagi selekcijskega postopka s strani komisije Fulbright in končne potrditve kandidatov s strani pristojnega organa v ZDA.

Državljani Slovenije lahko za gostovanje na ameriški ustanovi v ZDA pridobijo sredstva v višini vrednosti najugodnejše povratne letalske vozovnice in mesečno štipendijo od sklada v višini, kot jo določi pristojni organ v ZDA, če ta štipendije ne krije, oziroma sredstva s strani pristojnega organa v ZDA za življenjske stroške, stroške nastanitve, študijsko literaturo in stroške šolnine.

Državljani ZDA lahko za gostovanje na slovenski ustanovi v Sloveniji pridobijo mesečno štipendijo od sklada za stroške bivanja in sredstva v višini stroškov obveznega zdravstvenega zavarovanja v Republiki Sloveniji za vsak mesec gostovanja ter štipendijo od pristojnega organa v ZDA za življenjske stroške, stroške nastanitve, študijsko literaturo in stroške šolnine.

Rok za prijavo na javni razpis sklada za program Fulbright za leto 2021 se je septembra 2022 iztekel, odprta pa sta javna razpisa za leti 2022 (za Fulbrightove udeležence, ki so bil izbrani v lanskem izbirnem postopku Fulbrightove komisije in pristojnega organa ZDA) in 2023 (za bodoče Fulbrightove štipendiste, ki bodo izbrani na letošnjem izboru).

Kandidati za nov izbor udeležencev Fulbrightovega gostovanja za študijsko leto 2024/2025 se bodo lahko prijavili na Fulbrightov razpisni izbor za generacijo 2024, ki ga bo predvidoma spomladi naslednje leto objavila Ameriška ambasada v Sloveniji na svoji spletni strani.

Zasedanje Fulbrightove komisije.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani