Študenti / Delodajalci / Novice / 05 Jul 2024

Štipendisti Ad futura v tujini: Zgodbe, ki navdihujejo

Intervju z Urbanom Vernikom: Življenje v treh državah z močno evropsko in znanstveno identiteto

Vabljeni, da prisluhnite zgodbam Ad futura štipendistov iz študija v tujini. Tovrstne izkušnje mladim omogočajo, da se v Slovenijo vrnejo s povsem novimi znanji in izkušnjami, ki jim povečajo zaposljivost in s katerimi lahko pomembno prispevajo h gospodarskemu in tehnološkemu razvoju Republike Slovenije. Sklad vsako leto podeli med 80 in 100 štipendij za spodbujanje mednarodne mobilnosti za izobraževanje.

Kaj so se v tujini naučili, kaj so dosegli, kaj jim je ta izkušnja dala v življenju in še več boste lahko prebrali v intervjujih ali video prispevkih, ki jih bomo za vas objavljali na naši spletni strani.

V prvem intervjuju bomo spoznali zgodbo Urbana Vernika, ki je štipendijo Ad futura prejel za dodiplomski študij fizike na Ecole Polytechnique v Franciji.

Urban Vernik se na svoji študijski poti lahko pohvali z dokaj unikatnim izobraževalnim procesom. Hkrati bo izkusil življenje v treh državah z močno evropsko in znanstveno identiteto. Štipendijo Ad futura je prejemal za dodiplomski študij fizike na Ecole Polytechnique v Franciji, ki ga je zaključil leta 2023. Trenutno končuje magistrski študij fizike na KU Leuven v Belgiji, septembra 2024 pa nadaljuje z doktoratom v Nemčiji.

Urban Vernik

Foto: Osebni arhiv

  • Kako vam je štipendija Ad futura pomagala pri uresničevanju vaših sanj, da bi študirali v tujini?

Brez finančne podpore bi bil študij v tujini zame nemogoč. Dejstvo, da Ad futura ne pokrije le življenjskih stroškov, ampak tudi dobršen del šolnine je zelo pomembno, saj lahko ta znaša več (deset) tisoč evrov.

  • Kaj je največja prednost študija v tujini?

Menim, da ima študij v tujini dve veliki prednosti. Prvič, velik nabor kakovostnih izobraževalnih ustanov v tujini ti omogoča, da najdeš področje študija, ki te res najbolj zanima, in to v okolju, ki aktivno spodbuja tvoje interese. Drugič, spoznavanje in razumevanje drugačnosti ter življenje v mednarodnem okolju ni pomembno samo iz osebnega vidika, ampak je pravzaprav veščina, ki je dandanes zelo uporabna in pomembna.

  • Katera je vaša največja življenjska lekcija, ki ste se jo naučili zaradi študija v tujini?

Navkljub kulturnim, vrednotnim in političnim razlikam (tudi znotraj Evrope) ljudje večinoma znamo sodelovati na ključnih področjih, kot so znanost, skrb za okolje, humanitarnost …

  • Kaj pomeni izkušnja študija v tujini za vašo nadaljnjo karierno pot?

Glede na moje izkušnje je študij v tujini zelo pomembna točka življenjepisa. Druge izobraževalne ustanove in potencialni delodajalci načeloma zelo cenijo izkušnje v tujini, saj kažejo na ambicioznost in prilagodljivost. Če temu pripišemo še dejstvo, da lahko v tujini študiraš na univerzah z velikim ugledom, je nadaljnja izobraževalna in karierna pot še nekoliko lažja.

  • Kaj vam je najbolj ostalo v spominu (anekdota, izkušnja iz študija v tujini)?

Sam sem študiral na obrobju Pariza. Videti Pogačarja zmagati na dirki po Franciji v živo je bil nedvoumno najbolj nepozaben dogodek. Izjemno vzdušje pa je bilo v Parizu tudi ob finalnem nastopu slovenskih odbojkarjev na evropskem prvenstvu.

Urban Vernik - ogled tekme

Foto: Osebni arhiv

  • Kateri je vaš največji dosežek povezan s študijem v tujini?

Zahvaljujoč svojemu mentorju diplomske naloge sem lahko relativno hitro v svoji znanstveni karieri izdal znanstveni članek in se udeležil mednarodne konference, na kateri sem predstavil svoje delo.

  • Kje se vidite v prihodnosti?

Kmalu bom nadaljeval z doktoratom iz teoretične jedrske fizike in definitivno bi rad svojo kariero nadaljeval v akademskih vodah. Glede na naložbe Slovenije v razvoj jedrske tehnologije in raziskav bi bilo zelo zanimivo prispevati morda tudi na tem področju.

Kaj bi svetovali študentom, ki si želijo študirati v tujini ali se že opravljajo na študij v tujino?

V tujino je treba iti z odprto glavo in veliko mero motivacije, saj se je treba hitro osamosvojiti in osredotočiti na študij. Hkrati pa se je, vsaj po mojih izkušnjah, veliko lažje asimilirati v novo, tuje okolje, kot se zdi na prvi pogled.

Urban Vernik - ogled tovarne

Foto: Osebni arhiv

Več informacij o štipendijah Ad futura nadete na naši spletni strani.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani