Študenti / Delodajalci / Izobraževalne ustanove / Novice / 11 Feb 2020

Študenti razvili govorni pomočnik na programu ŠIPK

Za vse, ki naletijo na jezikovno zagato pri izgovorjavi domačih in tujih imen, je na voljo nova spletna aplikacija - SPIPP, ki je v nastala v okviru programa Študentski inovativni projekti za družbeno korist.

Od 4. 2. 2020 je javnosti dostopen nov govorni pripomoček, ki so ga v okviru Študentskega inovativnega projekta za družbeno korist, soustvarjali študenti Filozofske fakultete, Fakultete za naravoslovje in matematiko, ter Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Program vsebuje zapis in izgovorjavo približno 800 tujih moških priimkov na črko B ter nekaj znanih priimkov drugih črk abecede. Uporabniki lahko v programu najdejo priimke v imenovalniku, rodilniku in svojilni pridevnik.

Nosilka projekta red. prof. dr. Irena Stramljič Breznik z mariborske Filozofske fakultete je izpostavila težavo svojilnih oblik priimkov. Po njenih besedah je aplikacija namenjena vsem, ki pišejo, govorijo in uporabljajo jezik, to so predvsem lektorji, prevajalci in učitelji. V prihodnost si želijo projekt razširiti z dodanimi priimki vseh črk. Strokovna mentorica projekta je lektorica in prevajalka Darinka Koderman Patačko, projekt so podprli tudi na Radioteleviziji Slovenija.

Spletno aplikacijo SPIPP lahko preizkusite tukaj.

Vabljeni k ogledu videa iz predstavitve:

Več informacij o predstavitvi projekta najdete tukaj.

Vabljeni tudi k ogledu drugih projektov, ki so nastali v okviru projekta Študentski inovativni projekti za družbeno korist.

Program sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani