Dijaki / Študenti / Izobraževalne ustanove / Novice / 19 Apr 2019

Študenti strojništva s pomočjo skladove štipendije pometli s svetovno konkurenco

Ekipa 17 študentov ljubljanske Fakultete za strojništvo je na tekmovanju Design/Build/Fly (DBF) v Združenih državah Amerike prepričljivo zmagala v letenju daljinsko vodenega brezpilotnega letala. Sodelovanje na tekmovanju je omogočil tudi sklad, saj so študenti pridobili štipendijo za sodelovanje na tekmovanjih v tujini.

Mladi tekmovalci, ki se odpravljajo v tujino na tekmovanje, lahko na skladu pridobijo štipendijo za kritje stroškov udeležbe dijakov in študentov ter njihovih mentorjev na tekmovanjih iz znanja ali raziskovanja v tujini. Sklad vsako leto predvidoma decembra objavi razpis. Več informacij o štipendiji za sodelovanje na tekmovanjih v tujini najdete tukaj.

Vir: Fakulteta za strojništvo, Univerza v Ljubljani

Študentsko tekmovanje, ki ga vsako leto razpiše Ameriški inštitut za aeronavtiko in astronavtiko (AIAA), je letos potekalo od 11. do 14. aprila 2019 v Tucsonu v Arizoni. Študentom ljubljanske Fakultete za strojništvo je uspelo načrtovati in zgraditi izjemno hitro, lahko, kompozitno letalo, ki dosega hitrosti preko 100 km/h in je zmožno leteti več kot 10 minut na tekmovalni hitrosti. Na tekmovanju so zmagali med 100 sodelujočimi univerzami in uspeli prehiteti priznane univerze, kot so MIT, Stanford University, University of Southern California, Georgia instutute of technology, University of Hong Kong, Virginia tech …

Študentje so se na tekmovanje, ki je obsegalo izdelavo modela letala z radarjem in avtomatskimi zložljivimi krili, ki lahko poleti z letalonosilke, nosi »bombe« in je hkrati izjemno hitro, pripravljali več kot pol leta.

Vir: Fakulteta za strojništvo, Univerza v Ljubljani

Čestitamo!

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani