Zaposleni / Delodajalci / Novice / 02 Feb 2021

Tudi spletna usposabljanja so lahko dinamična, zanimiva in učinkovita

Realnost, katero živimo v zadnjem letu, je precej drugačna tudi na področju usposabljanj. Zato smo v sklopu Kompetentne Slovenije in v sodelovanju z Inštitutom Olos, pripravili spletno usposabljanje »Kako pripraviti dinamična spletna usposabljanja in e-delavnice?«.

V treh zaporednih tedenskih srečanjih smo izkusili, da se tudi na spletu da soustvariti izjemno energijo in povezanost v skupini, aktivno sodelovati in da čas mine kot bi mignil. Udeleženci so bili navdušeni.

Vodja programa, Dragana Prijanovič, nam je na izvedenem usposabljanju zaupala nekaj skrivnosti, kako lahko kot izvajalci spletnih delavnic poskrbimo za to, da so dinamična in učinkovita:

  • začne se pri trenerju/izvajalcu. Če kot trener/izvajalec verjamete, da tudi na spletu lahko izvedete kakovostno in dinamično delavnico/srečanje, potem boste naši poti in načine, kako.
  • Izhajajte iz želenega rezultata in cilja delavnice, ne iz digitalnih orodij, metod ali aktivnosti, ki jih poznate.
  • Šele ko veste, kaj je rezultat delavnice, se lotite načrtovanja. Pri spletnih izvedbah je načrtovanje še bolj natančno, kot pri izvedbah v živo in tudi možnosti improvizacije so manjše. Dober načrt je ključ do uspeha, če ne načrtujete, pa v bistvu načrtujete neuspeh.
  • Spletna usposabljanja veliko bolj tekoče potekajo, če delate v paru in takšna je praksa tudi v tujini. Medtem ko se trener posveti vsebini in predvsem udeležencem, soizvajalec poskrbi za vse, kar je povezano s tehniko in sproti rešuje tudi morebitne tehnične izzive udeležencev. V vlogah se lahko menjata, pri večjih dogodkih pa je običajno več oseb, ki poskrbijo za različne vidike tehnične podpore.
  • Ključno je, da si vzamete čas za ustvarjanje varnega in sodelovalnega vzdušja v skupini in se kot skupina dogovorite o tem, kako boste sodelovali, da se bodo udeleženci počutili varno ter odprto prispevali zamisli, ideje, vprašanja, izzive, ….
  • Načrtujte tako, da je čim manj enostranskega podajanja vsebine in da so udeleženci ves čas aktivni in prispevajo. Daljše teoretične prispevke raje posnemite ali napišite in omogočite, da si pogledajo/preberejo že prej, skupni čas pa izkoristite za vprašanja, vajo, trening, refleksijo, načrt implementacije, …
  • Izognite se nepremišljeni uporabi ledolemilcev in vaj za dvig energije. Razmislite, katera aktivnost je za skupino najbolj primerna in da ni namenjena sami sebi, pač pa da jo povežete z vsebino in želenimi rezultati usposabljanja.
  • Uporabljajte digitalna sodelovalna orodja, ki so enostavna za uporabo in tako prispevate k optimalni učni izkušnji. Predvsem pa jih sami dobro obvladajte.
  • Uživajte v tem kar počnete in to bodo udeleženci začutili.

Za dodatne uporabne namige iz področja spletnih usposabljanj in e-facilitacije, najdete tukaj.

Napovednik prihajajočih delavnic Kompetentne Slovenije si lahko ogledate tukaj.

Delavnico sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani