Študenti / Izobraževalne ustanove / Novice / 26 Apr 2023

Uspeh Pravne fakultete UM na tekmovanju Jessup Moot Court

Skupina študentov Pravne fakultete Univerze v Mariboru se je med 8. in 15. aprilom udeležila tekmovanja Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition iz znanja mednarodnega javnega prava. Sodelovanje na tekmovanju je omogočil tudi sklad, saj so študenti pridobili štipendijo za sodelovanje na tekmovanjih v tujini.

Tekmovanja se je udeležilo okrog 600 ekip iz celega sveta, ki je sedem mesecev intenzivno pripravljalo pisne izdelke in urilo ustne nastope oz. 'pleading-e', ki potekajo kot simulacija sodnega postopka pred Meddržavnim sodiščem v Haagu. Letošnji primer je zajemal vprašanja vojnega oz. humanitarnega prava in mirovnih sporazumov, zaposlitve v vojni pridržanih oseb za delo z nevarnimi odpadki, ekonomskih sankcij in odgovornosti države za okoljsko škodo. Tekmovalci Patricija Glavica, Andrej Stanišić in Vita Višič so pod mentorstvom Leona Brulca, asist. Žive Šuta, doc. dr. Petre Weingerl in red. prof. dr. Matjaža Tratnika dosegli vrhunske rezultate:

  • nagrado za najboljša pisna izdelka na svetu ('Alona E. Evans Award 1st place'), ki se podeljuje za skupno najvišjo oceno obeh pisnih izdelkov (memorial-ov),
  • priznanje za uvrstitev v izločilne boje ustnega dela tekmovanja med najboljših 48 ekip (Elimination rounds),
  • tekmovalka Patricija Glavica je prejela polno štipendijo za udeležbo na izobraževanju 'Orientation in the US legal system', ki ga organizira International Law Institute v Washingtonu, D.C. Nagrado je prejela kot najboljša govorka iz ekipe z najboljšima pisnima izdelkoma iz države, v kateri angleščina ni materni jezik.

Vir: Pravna fakulteta, Univerza v Mariboru

Razpis štipendij za sodelovanje dijakov in študentov na tekmovanjih v tujini je še vedno odprt. Štipendija krije stroške udeležbe dijakov in študentov ter njihovih mentorjev na tekmovanjih iz znanja ali raziskovanja v tujini. Več informacij o razpisu.

Čestitamo celotni ekipi za odlično uvrstitev!


Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani