Zaposleni / Delodajalci / Novice / 08 Oct 2019

V Sloveniji smo gostili Jefa Staesa

V sklopu Kompetentne Slovenije je sklad 3. oktobra 2019 gostil g. Jefa Staesa, avtoriteto učnih procesov in inovativnih organizacij. Po uspešni karieri kot sodelavec za korporativno učenje (v Siemensu Belgija) se je odločil za samostojno pot. Trenutno pomaga direktorjem in organizacijam pri iskanju odgovorov na spreminjajočo se dinamiko današnjega trga.

Jef je navdušil občinstvo s svojim predavanjem, energijo in humorjem. Težava, ki jo vidi in o čemer tudi predava je, da se generacije, rojene v t. i. 2D svetu težje prilagajajo hitro spreminjajočem se t. i. 3D svetu. Eden od razlogov je šolski sistem, ki podaja vsebine delček za delčkom, ne poda pa celote, s čimer ne spodbuja strasti in talenta, ampak disciplino in inteligenco. Učenje je fizični proces, ki mora biti dvosmeren (sprejemanje in dajanje). Vseskozi (v šoli, v službi) je zelo malo možnosti dajanja povratnih informacij, kar je pomembno za povezovanje sinaps v možganih.

Za odlično opravljeno delo mora biti človek kompetenten. Kompetenten človek je po definiciji iz slovarja tisti, ki ima to zmožnost in možnost odločanja. Na podlagi takšne klasifikacije Jef razlikuje 4 različne tipe ljudi: a) tiste, ki so sposobni, pa vendar nimajo možnosti odločanja (posledica je, da bodo takšni ljudje bodisi izgoreli bodisi bodo odšli drugam); b) tiste, ki niso sposobni in nimajo možnosti odločanja c) tiste, ki niso sposobni in imajo veliko moč odločanja (Jef jih imenuje the Power of Defect) in d) najboljša kombinacija in najbolj kompetentni ljudje so sposobni in imajo možnost odločanja. Zato Jef spodbuja k t. i. destruktivnim idejam (s pozitivno konotacijo), ki spreminjajo svet – Red Monkey. Red Monkey ali rdeča opica je nasprotujoča si ideja, ki zmoti prepričanje in vsakdanjik oseb, timov in organizacij. Obenem gre za idejo in priložnost za nekatere osebe in velikokrat »nevarnost« za veliko večino. Kot primer je Jef navedel uvedbo sesalnika brez filtra za vrečke. Gre za briljantno idejo, ki pa je pomenila izgubo posla za dobavitelja filtrirnih vrečk. To je tudi razlog, "zakaj se ne učimo in ne inoviramo dovolj hitro". Organizacije, podjetja imajo v svojih timih kreatorje idej in pionirje, ki se poistovetijo z novimi idejami. Oboji so potrebni za zagon in plasiranje novih idej na trg, medtem ko imajo podjetja, organizacije tudi sledilce in »naseljence«, ki pa nove ideje običajno zavirajo oziroma so skeptični do njih.



Tako v organizacijah, podjetjih nenehno potekajo boji med tema dvema skupinama. Kot se Jef rad pošali, je inovacija rezultat v boju preživelih
rdečih opic. Kljub bojem, pa bo organizacija, podjetje zmagala takrat, ko v podjetjih, organizacijah ne bo konfliktov, in ko bodo ljudje vstopali v razvoj idej, ko bodo pripravljeni. Predavanje je poziv k dramatični spremembi v organizaciji dela in izobraževanju.

Več o Kompetentni Sloveniji in o napovedniku prihajajočih delavnic lahko preberete tukaj. V kolikor bi se želeli prijaviti na katero izmed njih, vas prosimo, da sledite povezavam, ki so navedene v vabilih.


Delavnice/predavanja v okviru Kompetentne Slovenije sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz
Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani