Zaposleni / Delodajalci / Posamezniki / Novice / 13 Nov 2020

V svetu, kjer je video postal nepogrešljiv, nočete manjkati

V sklopu projekta Kompetentna Slovenija so izvedli tri delavnice na temo kreiranja LinkedIn vsebin, video vsebin ter osnov video produkcije s pametnim telefonom. Z nami so svoje znanje delili Nina Dušić Hren, Manca Korelc in Dražen Štader.

Po svetu je 60 % ljudi vizualnih tipov osebnosti, kar pomeni, da svet zaznavajo pretežno skozi oči. Prav tako mlajše generacije, t.i. milenijci, 75 % jih dnevno prebira video vsebine. Ravno zato je priprava dobrih video vsebin zelo pomembna. Napočil pa je tudi čas, ko video tehnika ni več ovira, namreč prihaja do temeljitih preskokov v kakovosti komunikacije in digitalno učenje do leta 2025 je ocenjeno na 325 milijard dolarjev, je uvodoma povedal Dražen Štader na delavnici Videografija s pametnim telefonom. Dodaj je še nekaj statistik, vezanih na e-učenje in povedal, da imajo podjetja, ki nudijo svojim zaposlenim e-učenje, v povprečju za 26 % višje prihodke na zaposlenega ter, da kar 42 % prihodkov prinaša e-učenje podjetju, zato je Dražen Štader mnenja, da je v letu 2020 video postala nujna veščina.

V svetu, kjer je video postal nepogrešljiv, nočete manjkati, kajne? Sedaj je najboljši čas, da izkoristite moč videa, je še dodal Dražen Štader. Čim prej zagrabimo to orodje, ki ga imamo v žepu ali torbici. Zakaj ravno mobilni telefon? Prednost mobilnega telefona je ta, da je lahek, je mobilen. Mobilni telefon za razliko od profesionalnih kamer povzroča manjšo stisko za tistega, ki je sneman. Kako pa snemati s pametnim telefonom in na kaj biti pozoren so udeleženci izvedeli na sami delavnici. Kdaj je primerno, da snemamo v ležeči, horizontalni 16:9 poziciji in kdaj snemamo v pokončni ali vertikalni drži? Kakšna je primerna osvetlitev, kaj je odprta scena ter ali pomembno, da je med snemanjem oblačno, je lahko sončno? Katera je tista najbolj optimalna osvetlitev? Kot povzema Dražen, ni dobre ali slabe svetlobe, je le primerna ali neprimerna svetloba. Pomembno je, da se z vsakim rezom pelje zastavljeno zgodbo naprej. Na programu Adobe Rush je bilo udeležencem nazorno prikazano, kako se zmontira celotni video. »Lahko bi rekli, da je video montaža kot kuhanje. Ko imaš pred seboj kakovostne in okusne sestavine, jih moraš le še nasekljati in začiniti, da pripraviš okusen obrok« (Dražen Štader).


Nina Dušić Hren je na delavnici Priprava video vsebin udeležencem pokazala trike za pripravo videa oziroma začimbe, kot jim sama pravi. Pomembno je, da v video dodamo pravo mero začimb (dodamo kakšno šalo, napise, uporabimo dodatne pripomočke, vključimo kakšno znano osebnost ali vplivneža, vključimo dejstva in statistiko - %, kviz, mantimeter ipd.).

Kako pripraviti kakovostno in s pravo mero začimb vsebino za LinkedIn, pa je predstavila Manca Korelc, specialistka za LinkedIn. Namen LinkedIna je, da gradimo osebno blagovno znamko, povezujemo se s pravimi ljudmi, komuniciramo z objavami ter gradimo odnose. Gre za social selling, usmerjen v grajenje odnosov, ne v prodajo, je na delavnici povedala Manca. Zato je pomembno razmišljati o tem, da je LinkedIn profil naša spletna, pristajalna stran in je vir informacij za našo mrežo. Vedno imejmo v mislih, da je LI profil o nas, ampak ni za nas! Nadalje je Manca svetovala, da čim prej dosežemo 500+ kontaktov ter, da imamo čim bolj različne oblike objav. Zakaj? LinkedIn statistika meri namreč tudi t.i. dwell time oziroma čas, ki ga uporabnik nameni naši objavi. Daljša, kot je vsebina, dlje se uporabnik ustavi. In dlje, ko se uporabniki ustavljajo na naših vsebinah, bolj smo relevantni ali zanimivi za LinkedIn in več objav lahko dosežemo. Prav tako pa Manca opozarja, da so prve ure od objave najpomembnejše, zato objavljajmo dopoldan, ko so naši uporabniki bolj aktivni na LinkedInu.

Bi želeli izvedeti še več? Za vas organiziramo dodatne termine najbolj iskanih delavnic. Več o Kompetentni Sloveniji in o napovedniku prihajajočih delavnic lahko preberete tukaj. V kolikor bi se želeli prijaviti na katero izmed njih, vas prosimo, da sledite povezavam, ki so navedene v vabilih.

Delavnice/predavanja v okviru Kompetentne Slovenije sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani