Zaposleni / Delodajalci / Novice / 13 Jan 2022

Projekt ASI – pot do podaljšanja delovne aktivnosti starejših zaposlenih

Aleksandra Trček, vodja programa ASI – Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile, je v ponedeljek, 10. 1. 2022, predstavila projekt in rezultate projekta ASI v oddaji Jutro na Planetu.

Izpostavila je, da so povod za nastanek projekta ASI, demografske spremembe (upad rodnosti, dvig življenjske dobe …) in z njimi spremenjena struktura prebivalstva ter posledično tudi višja povprečna starost v podjetjih. Na trgu dela je že mogoče zaznati pomanjkanje primernega kadra v nekaterih gospodarskih panogah, tudi v Sloveniji. Zato je potrebno in smiselno uvajati ukrepe in aktivnosti z namenom podaljševanja delovne aktivnosti starejših zaposlenih. Njihov potencial je namreč pogosto spregledan. Starejši zaposleni so vir izkušenj in znanja, imajo široko mrežo poznanstev, lažje se prilagajajo spremembam, so lojalni, delavni itd. S tega vidika so starejši zaposleni ključen kader in eden od odgovorov na izzive demografskih trendov. Upravljanje starejših zaposlenih bo v prihodnje ena izmed ključnih kompetenc uspešnih podjetij.

Predstavila je projekt ASI, ki ozavešča o posledicah demografskih izzivov in potrebnih prilagoditvah nanje ter o pomenu starejših zaposlenih, o njihovem doprinosu v podjetjih in pomenu vlaganja v njihov nadaljnji razvoj. Poudarila je, da je namen projekta ASI tudi odprava negativnih stereotipov o starejših zaposlenih, krepitev njihovih kompetenc in podpora podjetjem pri upravljanju s starajočo se delovno silo.

Ob tem je izpostavila dosežene rezultate, ki kažejo, da je od slabih 17.000 vključenih starejših zaposlenih okviru razpisov kar 47,5% starejših zaposlenih pripravljenih podaljšati svojo delovno aktivnost. To pomeni, da lahko podjetja z vpeljavo strategije upravljanja starejših zaposlenih, z ukrepi, poklicnimi in kariernimi načrti ter z usposabljanji in izobraževanji povečajo pripravljenost starejših zaposlenih, da bodo delali dlje. V razpise projekta ASI je vključenih 1.041 podjetij (mikro, malih, srednjih in velikih podjetij).

Vabljeni k ogledu prispevka.


Več projektu ASI si lahko preberete tukaj.

Projekt ASI in vse njegove aktivnosti sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani