Zaposleni / Delodajalci / Posamezniki / Novice / 16 Oct 2019

Življenje nam s priložnostmi trka na vrata, mi pa se pritožujemo nad hrupom

Ekipa KOC 3.0 je v ponedeljek, 14. oktobra 2019, gostila Ravija Chaudhryja, guruja voditeljstva. Ravi Chaudhry je svetovalec in mentor direktorjem, korporativnim odborom, vladam, akademijam in širši družbi na teme kot so strategija, agilnost, skrbnost in ustvarjalnost.

Ravi Chaudhry je občinstvo navdušil z idejami, razmišljanjem. Delavnico je razdelil na tri dele, pri čemer je začel z nestanovitnim okoljem, ki nas obdaja. Vse kar znamo in vemo danes, je mnogo manj, kar smo vedeli pred tednom dni. Organizacije se spreminjajo, ne delujejo več kot stroji, ampak kot živi organizmi. Povečuje se vloga milenijcev in generacije Z. Po nekaterih napovedih bo v nekaj letih na trgu 1 milijarda predstavnikov generacije Z in 4,9 milijarde različnih perspektiv. Dogajajo se tudi nova geografija rasti, klimatske spremembe, večji politični riziki (surveillance capitalism in razpad obstoječih oblik), nove tehnologije. V tem svetu ni nič več statičnega. Vse te spremembe zunanjega okolja, spreminjajo tudi naše interno okolje in tudi načine voditeljstva.

Agilnost je ključna komponenta današnjih strategij. Agilnost terja tudi agilne vodje in agilne time, boljše upravljanje in razvoj talentov. Na udeležence je naslovil nekaj ključnih vprašanj. Kako dobro znate presoditi in rekrutirati ljudi? Se bojite sprememb in napačnih odločitev? Je voditeljstvo res samostojno delo? Za vse agilne organizacije je pomembna kultura, vitka organizacijska struktura z nič hierarhije, hitrim odzivom na spremembe. Pomembna je hitrost, ampak tudi agilnost, da hitro spreminjaš smeri razvoja organizacije. "Denar ne ustvarja vrednosti, talenti jo", še dodaja Ravi Chaudhry. In vsaka sprememba mora priti iz nas samih. Znanje se ne more spremeniti, informacije tudi ne, sprememba je plod našega zavedanja. Sreča je v tem, da dajemo in osrečujemo druge. Sreča je stanje obstoja. Čuječnost pa Chaudhry smatra kot osredotočenost na zavedanje tukaj in zdaj. Vsem, ki želijo biti izjemni voditelji, pa svetuje – odlična komunikacija vodi k inovacijam in k odlični izvedbi.

Kakšni smo kot poslušalci, ali znamo poslušati? Največje darilo, ki ga lahko govorcu daš, je čista posvečenost. Pri tem, kakšni govorci naj bomo, poudarja, da morajo vse besede imeti smisel. Vsak sestanek je lahko laboratorij inovacij. Inovacijska kultura se začne s tem, da se ustvari kultura, ki spodbuja izmenjavo znanj. Ali se vprašamo, kako smo lahko danes boljši kot smo bili včeraj? Če nam življenje s priložnostmi trka na vrata, mi pa se pritožujemo nad hrupom, kako bomo potem zrasli? Chaudhry je poudaril tudi, da se ne usmerjamo, da bi sledili, svojo energijo usmerjamo, da napredujemo, gremo naprej. Naslednje njegovo priporočilo je, nehajmo managirati ljudi. Managira se stroje. Ljudi pa je potrebno voditi. Ko govorimo o voditeljstvu, imamo v mislih vključenost vseh. Ne izključujmo. Vsak odgovoren voditelj – v politiki, izobraževanju, poslu ali družbi – mora slediti dvojemu:

  • odgovoren voditelj ni odgovoren samo za tisto, kar naredi, temveč tudi za tisto, česar ne naredi;
  • odgovoren voditelj trdno verjame, da napredka ni moč doseči s preskakovanjem ovir, ki mu jih postavijo drugi, temveč napredek pride iz odstranjevanja ovir, ki si jih postavi sam.

In nenazadnje je Ravi Chaudhry predavanje oziroma delavnico lepo povzel s stavkom »Life is not about having more, but being more. That is why we are called Human Beings, not human havings.« (Življenje ni imeti več, ampak biti več, zato smo človeška bitja in ne človeška imetja.)

Več o Kompetentni Sloveniji in o napovedniku prihajajočih delavnic lahko preberete tukaj. V kolikor bi se želeli prijaviti na katero izmed njih, vas prosimo, da sledite povezavam, ki so navedene v vabilih.

Delavnice/predavanja v okviru Kompetentne Slovenije sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani