Novice ASI / 18 Feb 2022

Dobili smo nove Glasnike starejših zaposlenih

Ponosno sporočamo, da smo z znanji za upravljanje starejših zaposlenih opremili že več kot 130 kadrovnikov, HR managerjev, direktorjev in drugih strokovnjakov slovenskih podjetij in organizacij. Ti glasniki razvoja starejših zaposlenih so zagotovilo, da bodo starejši zaposleni (p)ostali v prihodnje ključen člen za uspeh in napredek slovenskega gospodarstva in družbe kot celote.

Tokratni zimski cikel šestih e-delavnic 2022, ki je potekal januarja in februarja, je postregel z izjemnimi predavatelji in še boljšimi tematikami, ki so celostno zaobjele področja dela s starejšimi zaposlenimi ter udeležencem dale orodja in kompetence, s katerimi lahko samozavestno pristopijo k spremembam in učinkovitemu upravljanju starejših zaposlenih.

Udeleženci so se že na prvi delavnici iz začetka januarja, ki sta jo izvedla dr. Andraž Rangus in Damjan Mašera iz Inštituta za pravna vprašanja – IUS LAB, seznanili z demografskimi trendi, podrobno spoznali določbe zakonov, ki so z vidika delodajalcev relevantni pri upravljanju starejše delovne sile ter na praktičnih primerih spoznali ukrepe iz Kataloga ukrepov za učinkovito upravljanje starejših zaposlenih. Katalog ukrepov, ki se vsako leto še dopolnjuje, vsebuje več kot 65 konkretnih ukrepov, s katerimi lahko delodajalci prilagodijo delo starejšim zaposlenim.


Sledila je delavnica z naslovom »Promocija, odnos, zaznave in starejši zaposleni«, ki jo je izvedel dr. Klemen Širok. Udeleženci so spoznali razvojno-psihološke zakonitosti staranja in preko skupinskega dela z metodami »Problem mapping ter »Oshikawa diagrama« popisali vzroke nenaklonjenemu delovnemu okolju za starejše zaposlene v podjetjih. Dotaknili so se tudi organizacijske kulture, kadrovskih orodij in javnih razpisov, kjer lahko podjetja najdejo finančne spodbude upravljanje starejših zaposlenih.

Odgovore na vprašanja, kako skrbeti za zdravje skozi celotno delovno dobo, kako narediti delo varnejše za zdravje in kako izboljšati strategije, ki pomagajo pri obvladovanju stresa in s tem povezanim duševnim zdravjem, pa sta udeležencem tretje delavnice z naslovom Zdravje, delovno okolje in starejši zaposleni, predstavila dr. Simon Brezovar iz Nevrološke klinike UKC Ljubljana in profesor športne vzgoje Bojan Kristan.

V začetku februarja se je cikel delavnic prevesil v drugo polovico in o strokovnem ter osebnem razvoju starejših zaposlenih je udeležence na četrti delavnici navdušil dr. Vlado Dimovski, ki je svoje bogate izkušnje na področju »age management-a« in rezultate aktualnih mednarodnih projektov, ki jih trenutno vodi na področju starejših zaposlenih, skrbno prenesel na udeležence.

Predzadnja delavnica v zimskem ciklu je navdušila s tremi slovenskimi podjetji, odličnimi dobrimi praksami upravljanja s starejšimi zaposlenimi, kjer so udeleženci v praksi spoznali, kako s inovativnostjo, dobro energijo in strokovnim znanjem, motivirati starejše zaposlene, upravljati spremembe, uvesti mentorske sisteme in upravljati tveganja na delovnih mestih. Delavnico je izvedlo podjetje Planinca, ki je na področju oblikovanja širših kadrovskih strategij za starejše zaposlene sodelovalo že z več kot 60 podjetji.

Obvladovanje sprememb je eden ključnih vidikov uspešnega upravljanja starejših zaposlenih. Karin Elena Sanchez iz podjetja Kaetrida je na energičen način s številnimi praktičnimi vajami izvedla izvrstno delavnico, kjer so se udeleženci naučili razumeti pomen vodenja sprememb, prepoznati čustva in občutke starejših zaposlenih pri spremembah ter ozavestiti možne pasti in ovire pri vpeljevanju sprememb.

Veselimo se že pomladnega cikla delavnic, ki se bo začel v sredo 6. aprila in s šestimi moduli trajal vse do 25. maja. Vabimo vsa podjetja, ki želite pridobiti pomembna znanja za upravljanje vaših starejših zaposlenih, da izkoristite zadnjo priložnost v tem letu in se prijavite na serijo delavnic, ki se bodo tudi spomladi izvajala preko spletne platforme Zoom. Prednost pri prijavi bodo imela podjetja in organizacije iz vzhodne kohezijske regije.

PRIJAVA IN VEČ INFORMACIJ O CIKLU DELAVNIC ZAVZETI ASI

Projekt ASI in vse njegove aktivnosti sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani