Novice ASI / 10 Nov 2020

Prenovljen katalog prinaša nove ukrepe, prakse, navdihe in zglede

Objavili smo prenovljen katalog ukrepov, ki bo delodajalcem še naprej pomagal s praktičnimi rešitvami pri upravljanju starejših zaposlenih. Tokratna že tretja prenovitev prinaša nove primere dobrih praks in ukrepe.

V katalogu je predstavljen primer dobre prakse podjetja SLO-CAR d. o. o., ki je v okviru pilotnega projekta »Ohranjanje zavzetosti, produktivnosti in učinkovitosti starejših zaposlenih v logistiki in transportu« skupaj z zunanjimi strokovnjaki razvilo pripomočka, ki ju zaposleni lahko uporabljajo za izboljšanje svojega počutja in zdravstvenega stanja kjerkoli. Katalogu smo dodali tudi ukrep Mentorstvo in usposabljanje notranjih prenašalcev, ta pojasnjuje, kako lahko stalen in načrtovan sistem izobraževanj in usposabljanj mentorjev pripomore k boljšemu prenosu znanja in kulture organizacije. Zanimiv ukrep je tudi Svet modrecev. Ukrep predvideva vzpostavitev in vključitev skupine starejših zaposlenih v pomembne strateške odločitve in smernice podjetja, saj lahko ti zaradi svojih izkušenj, zgodovinskega spomina in pripadnosti podjetju pripomorejo k večji uspešnosti in odličnosti.

Upravljanje starejših zaposlenih je aktualna tema, ki bo kmalu postala pereča za podjetja, ki ne najdejo novega talenta, na starega pa pogosto pozabljajo, saj se ne zavedajo, da bolj kot bodo vlagali v razvoj starejših zaposlenih in jim zagotavljali ustrezne delovne pogoje, bolj bodo ti delavci zavzeti in produktivni. Takšni delodajalci bodo tudi lažje premagovali negotove razmere na trgu dela in bodo bolj odporni ne samo na demografske, ampak tudi druge morebitne krize.

Pri tem jim lahko pomaga katalog, ki nudi rešitve v obliki ukrepov s področja promocije in varovanja zdravja, ergonomije, kompetenc usposabljanj, medgeneracijskega povezovanja in zavzetosti. Ob tem pa za zgled izpostavlja primere dobrih praks v podjetij iz Slovenije in drugih evropskih držav.

Če ne veste, kako se lotiti uvajanje načrtnega upravljanja starejših zaposlenih, vam naš katalog lahko služi kot odskočna deska. Toplo vabljeni k branju prenovljenega kataloga!

Katalog je dostopen tukaj in si ga je mogoče brezplačno prenesti.


Katalog je izdelan v okviru projekta Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (ASI), ki ga sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani