Novice ASI / 31 May 2022

Z delavnicami ZAVZETI ASI do več kot 150 Glasnikov razvoja starejših zaposlenih

Z delavnico o obvladovanju sprememb v izvedbi Karin Elene Sanchez smo v iztekajoči se evropski finančni perspektivi uspešno zaključili cikel delavnic ZAVZETI ASI. V šestih letih projekta Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (ASI) so bile izvedene številne delavnice z več 100 vključenimi podjetji in z več kot 150 podeljenih priznanj Glasnik/ca razvoja starejših zaposlenih. S tem smo zaokrožili projekt, ki je v slovenski prostor kot prvi vnesel inovativne pristope za dvig zavedanja o pomembnosti starejših zaposlenih v slovenskih podjetjih in jim pomagal uvesti ali spremeniti strategije upravljanja starejših zaposlenih.

Delavnice ZAVZETI ASI so bile namenjene vsem tistim, ki se v svojih podjetjih ukvarjajo z razvojem zaposlenih in se posebej v zadnjem obdobju srečujejo s pomanjkanjem ustreznih kadrov na trgu delovne sile, ki bi zadostili povečanemu povpraševanju na globalnem trgu. Z izjemnimi izkušnjami, kompetencami in potencialom so namreč starejši zaposleni eden ključnih skritih adutov v rokavih slovenskih podjetij za nadaljnjo rast.

Z delavnicami smo v obdobju od leta 2017 povzemali ključne vsebine s področja razvoja in upravljanja starejših zaposlenih. Kadrovniki, HR managerji, direktorji in vodje slovenskih malih, srednjih ter velikih podjetij in drugih organizacij, so spoznali zakonodajno-pravne okvirje ukrepov, ki se nanašajo na starejše zaposlene in proučevanju razvojno-psiholoških zakonitosti staranja, seznanili so se s fizičnimi spremembami pri staranju, pobližje so pogledali koncept aktivnega staranja in spoznali vidik skrbi za duševno zdravje ter obvladovanje stresa. Spoznali pa so tudi, kako spodbujati in izvajati strokovni in osebni razvoj starejših zaposlenih, kako vpeljevati spremembe v podjetjih in organizacijah v povezavi s starejšimi zaposlenimi ter dobili vpogled v dobre prakse podjetij, ki uspešno krmarijo med svojimi starejšimi in mlajšimi zaposlenimi. Udeleženci so se seznanili tudi z vsebino Kataloga upravljanja starejših zaposlenih.

Pri izvedbi delavnic so sodelovali številni priznani domači strokovnjaki, ki so ponudili vpogled v razumevanje posebnosti starejših zaposlenih in delili osvojene veščine upravljanja z njimi, povečali medgeneracijsko sodelovanje in prenose znanja v podjetjih in organizacijah ter predstavili pogled v različne oblik vseživljenjskega učenja, vzpodbudili kadrovski razvoj in vpeljavo sodobnih kadrovskih politik. Vsebine so bile predstavljene in obravnavane skozi študije primerov, reševanje konkretnih problemov, velika večina delavnic je bila interaktivnih v namen reševanja konkretnih primerov.

Verjamemo, da bodo novi Glasniki s pridobljenimi znanji in veščinami uvedli takšne spremembe v svojih podjetij in organizacijah, ki bodo starejšim zaposlenim nudile podporo, motivacijo in zavzetost za nadaljevanje njihove uspešne kariere ter s tem prispevale k njihovem zadovoljstvu in uspehu samih podjetij.

Cikel delavnic sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani