Employed / Employers / Events / 07 May 2021

9. 6. 2021 - E-konferenca: Kaj, kako in koliko bomo delali v prihodnosti?

Ozrite se skupaj z nami v prihodnost dela. Pridružite se nam na e-konferenci "Kaj, kako in koliko bomo delali v prihodnosti?", ki bo potekala 9. junija 2021 preko spleta. Zadnja priložnost za prijavo.

Spremembe so edina stalnica v življenju, zato se moramo vseskozi na njih pripravljati. Epidemija korona virusa nam je pokazala, kako smo se skoraj čez noč morali pripraviti na novo realnost, opremiti s številnimi novimi veščinami in znanji, da smo se prilagodili novim razmeram. Prav naše delo bo zaradi hitrega tehnološkega razvoja, avtomatizacije, umetne inteligence in biotehnologije deležno velikanskih sprememb, ki bodo vplivale na vsakega posameznika, delodajalce in družbo kot celoto. Zato se moramo s temi spremembami seznaniti, se na njih pripraviti in preveriti, kakšen vpliv bodo le-te imele tudi na položaj starejših zaposlenih. Se bodo dolgoletne izkušnje obrnile v prid starejšim zaposlenimi v pripravah na njih ali se bodo ti znašli v še bolj negotovem in neugodnem položaju glede svojega dela in zaposlitve?

Zato smo se odločili, da bomo na e-konferenci skupaj z domačimi in tujimi strokovnjaki, kritično in iz različnih vidikov, pogledali v prihodnost dela.

Iskali bomo odgovore na vprašanja kaj, kako in koliko bomo delali v prihodnosti. Kakšni trendi, projekcije se napovedujejo, kakšne spremembe so na vidiku ter kako bodo te vplivale tudi na starejše zaposlene.

Govorili bomo o vplivu digitalizacije, avtomatizacije in umetne inteligence na oblike dela in vlogo delavcev, pogledali bomo, kakšno revolucijo na področju veščin in znanj bo prinesla prihodnost, preverili, kakšne neenakosti na področju dela nas čakajo ter kakšna bo vloga podjetij in njihovih voditeljev. Ko bomo uvideli, kakšna je lahko nova realnost, kaj bo prinesla, se bomo tudi lažje prilagodili in pripravili, hkrati pa nam bo postalo tudi bolj jasno, kaj čaka zaposlene, še posebej starejše zaposlene.

PROGRAM KONFERENCE*

Časovnica Naslov predavanja in gostje
9:00 - 9:15

Otvoritev konference in uvodni pozdrav

mag. Andraž Banfi, vodja projekta Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (ASI)
9:15 - 9:50

Delo na daljavo – izzivi prihodnjih generacij (predavanje)

dr. Mojca Bernik - predstojnica Katedre za kadrovske in izobraževalne sisteme na Fakulteti za organizacije vede Univerze v Mariboru
9:50 - 10:05

Predstavitev projekta Mojster – Učinkovit mentorski sistem (primer dobre prakse)

Eva Mermolja, direktorica Ljudske univerze Ajdovščina
10:05 - 10:20 Odmor
10:20 - 10:55

Revolucija veščin in znanj (voden pogovor)

dr. Emilija Stojmenova Duh - docentka na Fakulteti za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani
10:55 - 11:55

Prihodnost dela (predavanje bo v angleškem jeziku, prevod ne bo zagotovljen)

dr. Daniel Susskind, profesor ekonomije na Univerzi Oxford in gostujoči profesor na King's College London
11:55 - 12:40 Kosilo
12:40 - 13:15

Prihodnost dela - prihodnost neenakosti? (voden pogovor)

dr. Grega Strban – dekan Pravne fakultete Univerze v Ljubljani
13:15 - 13:50 Vloga posla – vloga podjetij (voden pogovor)
dr. Mark Pleško – direktor družbe Cosylab d.d.
13:50 - 14:05

Predstavitev dobre prakse podjetja Cosylab

Vanja Anderle, PR & Marketing Cosylab

14:05 - 14:20 Izkušnje razvoja človeških virov iz SRIP Tovarne Prihodnosti
mag. Ines Gergorić, Služba za razvoj kadrov in izobraževanje pri Gospodarski zbornici Slovenije
14:20 - 14:30 Zaključek konference in podelitev priznanj Glasnik razvoja starejših zaposlenih

* Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

Konferenco bo povezoval voditelj informativnega programa na TV Slovenija - Igor E. Bergant.

PREDAVATELJI


Doc. dr. Mojca Bernik je predstojnica Katedre za kadrovske sisteme na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Njeno področje delovanja in raziskovanja zajema širši vidik kadrovskega managementa in sistema planiranja kadrov. Raziskovalno in pedagoško sodeluje z različnimi organizacijami in predstavniki iz gospodarstva.

Na konferenci bo govorila o delu na daljavo in o hibridnih oblikah dela. Opisala bo prednosti in slabosti dela na daljavo. Pojasnila bo, kako podpirati zaposlene pri prehodu na različne oblike dela, zakaj starejši zaposleni lažje delajo od doma kot mlajši zaposleni ter predstavila najnovejše izsledke raziskav o delu na daljavo in drugih oblikah dela.

Doc. dr. Emilija Stojmenova Duh je docentka na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Njeno raziskovalno delo se osredotoča predvsem na uporabniku usmerjeno oblikovanje, ustvarjalno razmišljanje in odprte inovacije. Je odgovorna za razvoj in koordinira aktivnosti nacionalne mreže FabLab Slovenija.

Pogovor z dr. Emilijo Stojmenovo Duh bo odgovoril na vprašanja, kako bodo revolucijo veščin in znanj doživljali starejši zaposleni, kako bo potrebno prilagajati izobraževanja posameznikom, katere so veščine prihodnosti, kako se bo razvijalo vseživljenjsko izobraževanje in kako se lahko organizacije na to že začnejo pripravljati.

Dr. Daniel Susskind je profesor ekonomije na Univerzi v Oxfordu in gostujoči profesor na King's College v Londonu. Ukvarja se z raziskovanjem vpliva tehnologije, predvsem z vplivom umetne inteligence, na delo in družbo. Je soavtor najbolje prodajane knjige »The Future of the Professions« (Prihodnost poklicev) in avtor knjige »A World Without Work« (Svet brez dela). Njegov nastop na TED Talku o prihodnosti dela si je ogledalo več kot 1,5 milijona ljudi.

Dr. Susskind bo na konferenci predstavil širši pogled na prihodnost dela. Orisal bo kakšni scenariji se nam zaradi digitalizacije, avtomatizacije in umetne inteligence obetajo ter kako se lahko zaposleni, kadroviki in vodstveni kader pripravijo na spremembe, ki prihajajo. Odgovor bo tudi na vprašanje, kakšno vlogo bodo imeli starejši zaposleni v tej prihodnosti. Predavanje bo v angleškem jeziku, prevod v slovenščino ne bo zagotovljen.

Prof. dr. Grega Strban je redni profesor in dekan Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Je zunanji korespondent Max-Planck Inštituta za socialno pravo in socialno politiko v Münchnu, predsednik slovenskega Društva za delovno pravo in socialno varnost in član Izvršnega odbora Mednarodnega združenja za delovno pravo in pravo socialne varnosti (ISLSSL, Ženeva).

Dr. Strban bo govoril o prihodnosti neenakosti. O tem, kako bo digitalizacija in umetna inteligenca vplivala na trg dela in socialno varnost zaposlenih – še posebej starejših zaposlenih, o demografskih spremembah, zvišanju upokojitvene starosti, financiranju in drugih vidikih današnjega in prihodnjega sistema socialne varnosti ter novih oblik dela.

Dr. Mark Pleško je doktor fizike jedra in osnovnih delcev. Je ustanovitelj in direktor družbe Cosylab, ki je zraslo v mednarodno podjetje s preko 250 zaposlenimi in je vodilno na svetu v svoji niši krmilnih sistemov za jedrske pospeševalnike ter za protonsko terapijo raka. Dr. Pleško je tudi prejemnik nagrade Evropskega društva za fiziko za nadzorne sisteme v eksperimentalni fiziki in nagrade Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke.

Kot direktor podjetja in akademik nam bo pojasnil, kako naj se podjetja pripravijo na nove organizacijske, kadrovske in tehnološke izzive, ki jih čakajo v prihodnje. Razkril bo, kako naj se podjetja lotijo izziva, da bodo lahko v prihodnje privabila talentirano, visoko kvalificirano in prilagodljivo delovno silo, ter kako starejše opremiti s pravimi kompetencami, da bodo konkurenčni. Svetoval bo, kako zapolniti vrzel med sedanjimi in prihodnjimi znanji ter veščinami.

Konferenca je namenjena vodilnim delavcem, direktorjem, lastnikom podjetij, kadrovskim menedžerjem in kadrovikom.

PRIJAVA NA KONFERENCO

Konferenco pripravlja Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad v okviru programa Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile – ASI. Projekt ASI sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Contacts

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

All contacts
Na vrh strani