Posamezniki / Novice / 15 Jul 2021

V juliju izplačana nadomestila preživnin za 3.245 otrok

Sklad je danes, 15. julija 2021, 2.589 upravičencem, ki jim pripada nadomestilo preživnine, skupno izplačal 290.917,41 evrov za 3.245 otrok.

Nadomestila preživnin sklad izplačuje upravičencem za otroke, ki jim pripada določena preživnina, a je preživninski zavezanci ne plačujejo oziroma jo plačujejo neredno. Tako je otrokom, ki preživnine ne prejemajo, z izplačevanjem nadomestila preživnine zagotovljena osnovna socialna varnost. Ob tem pa velja poudariti, da sklad vsa izplačana nadomestila (skupaj s pripadajočimi obrestmi in stroški postopkov) potem terja od preživninskih zavezancev.

Zavezanec je namreč preživnino dolžan izplačevati na podlagi sodbe oziroma sklepa sodišča in na podlagi dogovora na pristojnem centru za socialno delo. Neplačilo preživnine pomeni, da je preživninski zavezanec tri mesece zaporedoma ni plačal oziroma preživnino plačuje neredno, kar pomeni, da v zadnjih dvanajstih mesecih dolguje vsaj tri povprečne mesečne preživnine. Takrat lahko za otroka njegov zakoniti zastopnik, po dopolnjenem 18. letu pa otrok sam, vloži zahtevo za uveljavitev pravice do nadomestila preživnine.

Več informacij o nadomestilu preživnin najdete tukaj. Naslednje izplačilo nadomestila preživnine bo 13. avgusta 2021.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani