Študenti / Novice / 18 Aug 2023

Glasbeni večer Fulbrightove štipendistke – Melodije Slovenije

Program Fulbright je namenjen slovenskim doktorskim študentom in podoktorskim raziskovalcem za gostovanje v ZDA ter ameriškim državljanom za gostovanje v Sloveniji. V okviru 9-mesečnega gostovanja v Sloveniji je letošnja ameriška Fulbrightova štipendistka – čelistka Sarah Ghandour, skupaj z gosti, pripravila izjemen glasbeni večer z naslovom Melodije Slovenije.

Slovenija v programu Fulbright sodeluje že 50 let. V tem času je v ZDA gostovalo več kot 400 Slovencev, med njimi so vrhunski znanstveniki, raziskovalci, kulturniki, pravniki, rektorji univerz, zdravniki in drugi. Tudi naš sklad je od leta 2011 skupaj z Veleposlaništvom ZDA v Ljubljani slovenski partner Fulbright programa.

Fulbrightova izmenjava je poleg profesionalne nadgradnje znanja in virov tudi kulturna in etnološka izmenjava. V času večmesečnega bivanja in raziskovanja Fulbrightovci spoznavajo tudi kulturno okolje, navade, kulinariko, način življenja ter narodnostno bit v gostujoči državi. V novo okolje pa prinašajo tudi lastno kulturo, način življenja in osnovni narodnostni značajski pečat, ki obogati gostujoče mikro okolje.

S tako bogato izkušnjo izmenjave se odpirajo nova vrednostna obzorja, da začnejo ceniti tako domače znanje in danosti, ko tudi vse novosti iz tujine.

V okviru te bogate 9-mesečne izkušnje znanstvene in kulturne izmenjave se je rodila tudi mojstrovina glasbenega večera Melodije Slovenije, katere protagonistka večera je bila letošnja ameriška Fulbrightova štipendistka Sarah Ghandour, ki gostuje na Filozofski fakulteti v Ljubljani.


Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani