Študenti / Delodajalci / Izobraževalne ustanove / Novice / 12 Jul 2019

Oddaja o PKP projektu »Znanje za zdravje in dobro počutje psov brahicefaličnih pasem«

V okviru programa Po kreativni poti do znanja je nastal zanimiv projekt Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani Znanje za zdravje in dobro počutje psov brahicefaličnih pasem. Ker se te pasme pogosto soočajo z zdravstvenimi težavami, je bil glavni cilj projekta priprava in vzpostavitev programa napotitve psov z brahicefaličnim sindromom iz zasebnih veterinarskih klinik na univerzitetno kliniko. Tako bodo lahko program napotitve odslej uporabljale tudi druge zasebne veterinarske klinike.

Projekt bo predstavljen tudi na Televiziji Slovenija 1, v oddaji »O živalih in ljudeh«, in sicer v soboto, 13. 7. 2019 ob 13.25, z namenom ozaveščanja vzrediteljev, skrbnikov psov brahicefaličnih pasem, veterinarskega osebja in širše javnosti o zdravstveni problematiki teh pasem.

V Sloveniji in svetu je zadnja leta opazen izrazit porast števila psov brahicefaličnih pasem (mops, buldogi, bostonski terier, pekinezer ipd.), katerih anatomska značilnost so kratki gobci in velike oči. Te pasme postajajo v zadnjih letih vedno bolj priljubljene, saj njihove glave spominjajo na glavo dojenčka, po značaju pa so neustrašne, vesele in prijazne. Selektivno parjenje, da bi dosegli značilni videz s skrajšanim obraznim delom glave (brahicefalija), povzroča številne težave zaradi hude zožitve zgornjega dela dihalnih poti, zaradi česar ti psi lahko razvijejo brahicefalični sindrom. Kvaliteta življenja in dobrobit teh živali je močno prizadeta. Psi z izraženim brahicefaličnim sindromom zahtevajo celostno specialistično obravnavo - klinični pregled, laboratorijsko diagnostiko ter kirurško zdravljenje, skrbniki teh psov pa ustrezno svetovanje glede zdravstvenega varstva in dobrobiti.

Na zasebni kliniki (Veterinarski center Pika v Mariboru) s katero Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani sodeluje v okviru projekta, ne opravljajo specialističnih kirurških posegov, s katerimi se lahko bistveno izboljša kakovost življenja teh pacientov. Zato je bil glavni cilj projekta priprava in vzpostavitev programa napotitve (referiranja) psov z brahicefaličnim sindromom iz zasebne veterinarske klinike na univerzitetno kliniko. Na univerzitetni kliniki so celostno obravnavali takega pacienta in opravili specialistični kirurški poseg. Po opravljenem kirurškem zdravljenju so psa vrnili na zasebno kliniko, kjer poteka nadaljnja oskrba. Na ta način so preko programa napotitve pacientov vzpostavili dolgoročno sodelovanje.

V okviru projekta so posneli tudi televizijsko oddajo, s katero želijo vzreditelje, skrbnike psov brahicefaličnih pasem, veterinarsko osebje in širšo javnost seznaniti z zdravstveno problematiko teh pasem. Opravili so tudi anketo o zaznavi psov in osebnostnih, socialno-vrednotnih in življenjsko-stilnih značilnostih skrbnikov teh pasem. Veterinarjem na zasebnih klinikah bo s predvajanjem televizijske oddaje olajšan prenos informacij skrbnikom psov brahicefaličnih pasem. Na ta način se bo, zaradi optimizacije celostne obravnave takega pacienta, posvet v ambulanti skrajšal. Veterinarji na zasebnih klinikah se bodo seznanili z možnostjo napotitve teh pacientov na specialistično obravnavo na univerzitetno kliniko.

Program Po kreativni poti do znanja sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani