Študenti / Delodajalci / Izobraževalne ustanove / Novice / 17 Nov 2020

Študenti na projektu ŠIPK digitalizirali kulturo dediščino

V sklopu programa Študentski inovativni projekti za družbeno korist(ŠIPK) so študenti različnih študijskih smeri Univerze v Novi Gorici s sodobnimi pristopi s področja digitalne humanistike obdelali zgodovinske vire z namenom, da postanejo dostopni za zainteresirano javnost.

V projektu Digitalizacija kulturne dediščine Primork in Notranjk so razreševali problem, kako s sodobnimi pristopi s področja digitalne humanistike obdelati zgodovinske vire (korespondence), da postanejo dostopni za zainteresirano javnost in nadaljnje raziskave in kako se jim približati skozi umetniške digitalne prakse. Cilj projekta je bil digitalizacija in obdelava izbranega gradiva, ki predstavlja kulturno dediščino, ker je iz njega mogoče razbrati, kako so v preteklosti živele Primorke in Notranjke. V projektu so digitalizirali pisma, ustvarili elektronsko zbirko pisem, v katero so vnesli 475 pisem, pri katerih so obdelali ključne podatke, nato so del pisem uredili v dve elektronski publikaciji. Ustvarili so še dve umetniški interpretaciji in didaktično gradivo. Projekt so izpeljali na Univerzi v Novi Gorici (Fakulteta za humanistiko, Poslovno-tehniška fakulteta, Akademija umetnosti) v sodelovanju z Društvom za ohranjanje kulturne dediščine Aleksandrink.

Vse gradivo, ki je nastalo, je dostopno na spletni strani projekta. Vabljeni tudi k ogledu spodnjega promocijskega videa.

Program ŠIPK (Študentski inovativni projekti za družbeno korist) študentom omogoča, da pridobijo praktične izkušnje že v času študija. Pod vodstvom mentorjev iščejo inovativne rešitve za izzive negospodarskega sektorja v lokalnem in regionalnem okolju.

Vabljeni k ogledu tudi preostalih zanimivih 112 projektov, ki so nastali v šolskem letu 2019/2020, na vseh univerzah po Sloveniji in samostojnih visokošolskih zavodih.


Program ŠIPK sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani