Študenti / Delodajalci / Izobraževalne ustanove / Novice / 22 Jan 2021

Študenti poskrbeli za interaktivnost središča Ljubljane

Študenti naravoslovno tehniških programov so v sklopu programa Po kreativni poti do znanja združili moči in poskrbeli za interaktivnost središča Ljubljane - nastalo je svetlobno sito .

Projekt Interaktivni urbani prostor, ki se je izvajal v okviru programa Po kreativni poti do znanja je združil predstavnike različnih znanstvenih in umetniških disciplin pod okriljem Naravoslovnotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani. Raziskovali so urbani prostor Ljubljane, njegova vzdušja, korenine, sodobne potrebe in pomanjkljivosti. Na primeru svetlobne arhitekturno-kiparske umestitve v prostor Novega trga v Ljubljani je projektna skupina pokazala, kako se da javni prostor tematsko nadgraditi in animirati ter ga pripraviti za boljše izpolnjevanje potreb sedanjega in prihodnjega časa.

Rezultat projekta je svetlobno sito, ki je vzorčni primer urbanega dodatka: gledališki oder, mestna uta, paviljon, v katerem, ali okoli njega, se dogajajo aktivnosti, ki so interaktivne (aktivirajo jih mimoidoči, informacije ali ambientalne spremembe) ali vnaprej načrtovane. Zasnova projekta je bila usmerjena k nadgradnji urbane kulture mesta. Izhaja iz slovenske tradicije sitarstva in gradbene industrije. V povečavah sit je projektna skupina prepoznala polprosojne opne, ki se uporabljajo za fluidno definiranje prostora, skozi katere filtriramo svetlobo. Na podoben način, v obliki sejanja svetlobe, je izvedla svoj likovni manifest proti naraščajoči svetlobni obremenitvi urbanega prostora. Vzpostavila je svetlobno animacijo, ki je presenetila že ustaljene poglede vzdolž Novega trga v Ljubljani. Preplet gibljivih odsevov mrež je v statično okolje vnesel sproščeno gibalno koreografijo, ki govori o prezrtih tekstilnih strukturah in z njimi povezanem kulturnem izročilu. Nekonvencionalna postavitev sit povezuje preteklost s prihodnostjo.

V projektu je prepoznana tudi družbena korist tega projekta saj nagovarja uporabnike, da se v njej zadržijo: počivajo, sestankujejo, delajo in razmišljajo, opazujejo, poslušajo, obedujejo ali samo hitijo skozi. Nakazuje se prostor, ki bo nudil izboljšane okoljske pogoje in vzdušje. Prevzema vlogo sodobnega urbanega pohištva.

Tukaj si lahko preberete veš o samem interaktivnem prostoru, o izhodiščih, vzorcih, konstrukciji in presejanju svetlobe.

Program PKP in ŠIPK sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani