Študenti / Delodajalci / Izobraževalne ustanove / Novice / 12 Jan 2021

Študentje PKP-ja o moči integralnega dihanja

V sklopu programa Po kreativni poti do znanja je Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem, v sodelovanju z delovnim mentorjem dr. Milanom Hosto, izvedla projekt z naslovom Integralno dihanje za vzpodbujanje vzorcev zdravega življenjskega sloga. Povezali so značilnosti življenjskega sloga populacije in njihovo dihalno zmogljivost.

Osrednja vsebina in namen projekta je opis in evalvacija metod integralnega dihanja in njihova empirična podpora skozi raziskovanje bio-psiho-socialnih učinkov različnih tehnik dihanja za krepitev zdravja posameznika in za podporo njegovim vzorcem življenjskega sloga.

Dihanje je osnovni fiziološki proces, ki poteka tako nezavedno kot z močjo volje. Vzorec dihanja pri večini ljudi se spreminja ves čas, sledi našim aktivnostim, počutju in nadzoru. Osveščenost o pomenu optimalnih dihalnih vzorcev in dihalne higiene predstavlja preventivno obnašanje zoper razvoj dejavnikov tveganja za zdravje in je del različnih terapij. Če je človek sposoben zaznave spremembe v dihanju in njegovega načrtnega usmerjanja, tudi v najtežjih trenutkih, v počasno, globoko in ritmično dihanje, predstavlja tako obnašanje uspešen mehanizem v boju zoper prisotnost različnih zdravstvenih tveganj, telesne kot tudi psihološke narave. To vodi k optimizaciji delovnih sposobnosti, nadzoru stresa in hitrejši regeneraciji.

Za osveščanje širše populacije so nastali naslednji materiali:

Vabljeni k ogledu tudi preostalih projektov.

Program PKP sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani